Народу маказе, привреди опрост

0
(0)

У мраку би ускоро могло да се нађе скоро пола милиона грађана Србије, пошто је Привредно друштво ЕПС Снабдевање решило да данас крене у принудну наплату према 100.000 домаћинстава која дугују за струју закључно са новембром прошле године.

Искључења струје неретко су праћена жучним свађама извршитеља и грађана дужника, а први немили инцидент у овом таласу принудне наплате, већ се десио у Чачку, где је електромонтера Душка Маркељића, металном шипком претукао дужник. Уз вређање и претње смрћу дужник је тукао радника по леђима и глави, због чега је задржан на лечењу у болници, а испорука електричне енергије поменутом Чачанину је обустављена уз асистенцију интервентне полиције. У Електросрбији кажу да је ово већ други напад на њихове раднике за кратко време.

Укупан дуг грађана и привреде износи око 20 милијарди динара, па је нејасно зашто су на мети само домаћинства, док је привреда која дугује 17 милијарди и то углавном највећа српска предузећа као и она у реструктуирању, одложена за јесење дане.

Колико ће у ЕПС-у бити немилосрдни према грађанима дужницима показује и чињеница да ће и они који дугују свега 100 динара бити обухваћени искључењима, док ће предузећима за која важи и рок застаревања од три године, бити толерисан већи дуг.

Да је довољно времена било да корисници измире дуговања, тврде у ЕПС-у и објашњавају да су се дужници оглушили и на опомене, због чега се и креће у принудну наплату.
Дужници који сада плате заостале рачуне, према речима директора ЕПС снабдевања Жељка Марковића, не могу да избегну приватне извршитеље.

– Предмети за извршење су већ отишли и њих, поред тога, очекују и камате, али и трошкови извршења који су фиксни – 4.200 динара за све дугове до 30.000 динара, а после тога иду по скали објављеној у „Службеном гласнику“- навео је Марковић и истакао да ће осталим дужницима, који имају мање дугове и не потпадају под овај талас принудне наплате, бити обустављена електрична енергија, јер за дуг изнад 10.000 динара иду искључења и она су стална“.

Ни РТС не опрашта дуг

Претплата за национални ТВ сервис се укида, што према речима Жељка Марковића „не значи да се тај дуг опрашта“. Он објашњава да ће на рачуну у септембру стајати обавештење о дугу и начину како измирити дуговања, уз број жиро рачуна РТС-а. У државној ТВ кажу да неће опростити дуговања и наводе да се размишља да се дужницима да могућност плаћања на 18 рата и без камате. Додају да уколико би се потраживања РТС уступила принудним извршитељима, био би блокиран рачун обвезника до измирења дуга, а у крајњем случају могућност одузимања имовине. Плаћање ТВ претплате је пало на свега четвртину, а процене су да РТС-у и РТВ-у грађани сваког месеца остану дужни око 760 милиона евра.

Д. Декић – Вести

фото: Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (3) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

Демофашизам: У Лос Анђелесу искључују воду и струју свима који крше корона-забране

4.2 (5) * Председнички кандидат Демократске партије фактички је спреман за `убиство` економије САД – …

13 Коментара

 1. Zakon o obligacionim odnosima Povremena potrazivanja to je u clanu 378.stav 2-Zastarevaju za jednu godinu potrazivanja:
  1) potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;
  2) potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;
  3) potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima;
  4) potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija Zastarevanje se prekida kada dužnik prizna dug.A prinudna naplata nije moguca jer treba pravosnazno resenje koje oni nemaju.Zakon o obligacionim odnosima,clan 360-stav 3,sud se ne moze obazirati na zastarelost ako se duznik na nju nije pozvao.morate na sudu da se pozovete na dati clan. Tek po dobijanju pravosnaznog resenja imate prava da platite,bez resenja to je sistem APP,ako prodje prodje.U pitanju je zastara potrazivanja idu na to da ponude da izmirite jedan deo potrazivanja da bi prestala zastara,jer ako uplatite jedan deo automatski morate sve,i to je prevara od strane drzavnog preduzeca ,nemoj te platiti nista jer nemaju zakonskog osnova za naplatu..

 2. ZASTARELOST POTRAŽIVANJA

  Zastarelost potraživanjaPravo na naplatu (prinudnim putem) računa za telefon, radio i TV pretplatu, struju, vodu, grejanje i sl. – ZASTAREVA u roku od 1 godine (za svaki račun, posebno).

  Zastarelost – predstavlja GUBITAK PRAVA poverioca da zahteva (od dužnika) ispunjenje obaveze (prinudnim putem, putem suda).

  Zastarelošću – OBAVEZA NE PRESTAJE (ne gasi se, ne nestaje), ona ostaje, pa je dužnik uvek može ispuniti – samo je POVERILAC IZGUBIO PRAVO da je sudskim putem realizuje. Zbog toga, dužnik koji ispuni svoju zastarelu obavezu (čak i ako nije znao da je zastarela) – nema pravo da traži povraćaj.

  Sud NE PAZI na zastarelost po službenoj dužnosti, već je potrebno da se na nju pozove sam dužnik (prigovorom zastarelosti).

  Kad zastari glavno potraživanje – zastarela su i sporedna potraživanja, kao što su potraživanja kamata, plodova, troškova, ugovorne kazne.

  Kada dužnik prizna dug – zastarevanje se prekida.

  Zastarevanje se prekida podizanjem tužbe i svakom drugom poveriočevom radnjom preduzetom protiv dužnika – pred sudom ili drugim nadležnim organom, u cilju utvrđivanja, obezbeđenja ili ostvarenja potraživanja.

  Posle prekida (priznanjem duga od strane dužnika, odnosno podizanjem tužbe od strane poverioca) – zastarevanje počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre perekida – ne računa se u zakonom određeni rok za zastarelost.

 3. A u Srbiji u ovu karegoriju spada 70% stanovništva.

 4. Jednogodišnji rok zastarelosti

  Član 378
  (1) Zastarevaju za jednu godinu:

  potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;
  potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;
  potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima;
  potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.

  (2) Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.

 5. Zakon o obligacionim odnosima Republike Srbije, član 378, tačno nabraja koja sve dugovanja zastarevaju posle godinu dana, ukoliko nije pokrenut sudski postupak za njihovu naplatu, kada nastupa prekid u zastarevanju. Između ostalog to su struja, voda, tel.računi, RTS pretplata i sve praktično osim poreza, jedino porez nikada ne zastareva. Za firme je taj limit 2 godine. Posle 10 godina neplaćanja, ukoliko nije pokrenut sudski postupak, ne može se ni pokretati za taj period. Prema tome, pošto na osnovu novog Zakona o izvršenju neće biti sudskih tužbi nego rešenja o prinudnoj naplati, kada dobijete takvo rešenje i ukoliko su potraživanja veća od godinu dana (npr.RTS pretplata), potrebno je da odgovarajućoj sudskoj instanci u žalbenom roku jednostavno podnesete prigovor pozivajući se na zastarelost, i oni mogu da se slikaju!!! Dakle, danas,25. avgusta 2014., mogu da vas tuže i traže da platite pretplatu (struju, vodu), samo za period od 25.avgusta 2013. godine, ako u međuvremenu nisu pokrenuli postupak za ona dugovanja pre 25.avgusta 2013. jer u tom slučaju nastupa prekid zastarelosti.

 6. mišljenja ili gde mu ne preti ozbiljno kršenje prava zajemčenih ovim ustavom.
  Nepovredivost stana
  Član 40.
  Stan je nepovrediv.
  Niko ne može bez pismene odluke suda ući u tudji stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti
  pretres. Držalac stana i druge prostorije ima pravo da sam ili preko svoga zastupnika i uz još dva punoletna svedoka prisustvuje
  pretresanju. Ako držalac stana ili njegov zastupnik nisu prisutni, pretresanje je dopušteno u prisustvu dva punoletna svedoka.
  Bez odluke suda, ulazak u tudji stan ili druge prostorije, izuzetno i pretresanje bez prisustva svedoka, dozvoljeni su ako je to
  neophodno radi neposrednog lišenja slobode učinioca krivičnog dela ili otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili
  imovinu, na način predvidjen zakonom.

 7. Дали им нова одела и шлемове кад народ крене са тољагама да се сачувају, но нису ови људи криви раде тако да не би остали без посла , а навала је жестока ….

 8. Kakav profesionalizam na delu. Ovi nemi posmatraci i slikaci nose slemove a jadnicko koji je direktno izlozen struji bez icega na glavi ili mu je tako nalozila sluzba zastite na radu.

 9. BLAM; SRAMOTA; ,,,JBG- namam reći…dno dna !!!!

 10. NAPRAVILI LOPOVSKU FIRMU I SVAKO BROILO PO EVRO ZA NJIH PUTA MILIONI BROJILA ETO MILIONU EVRA NEKOME U DZEP I SAD TI LOPOVI SEKU STRUJU ALI AKO KAD SMO OVCE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend