Народу на грбачу товаре дугове опљачкане Галенике!

0
(0)

БЕОГРАД – На скупштини акционара Галенике, која је одржана данас, донета је одлука о конверзији дуга у власнички капитал државе у вредности од 14,696 милијарди динара.

Реч је о потраживањима Републике Србије и Јавног предузећа „Србијагас“.

Дуг према Републици Србије је 10,9 милиајрди динара, и конвертује се у акције државе, а укупан износ потраживања Србијагаса“ је био 3,794 милијарди динара.

Држава тако повећава власнички удео на више од 90 одсто и могла би га почетком септембра понудити на продају.

Држава је више пута покушавала да приватизује Галенику, а последњи пут је прошле године расписала тендер за избор стратешког партнера уз продају 25 одсто акција у власништву државе.

Нови тендер за Галенику биће расписан у септембру, а у Министарству привреде за Танјуг кажу да модел приватизације, на којем држава ради, подразумева да купац уз фабрику преузима део дуга „уз дисконт“, а да радници који се одлуче за социјални програм могу да рачунају на 400 евра по години стажа.

„У овом тренутку је у току дефинисање услова приватизације, којима би се будући купац обавезао да одржи континуитет производње, реализује инвестициони програм и одржи оптималан ниво запослености“, речено је Танјугу у Министарству привреде.

Како објашњавају, у поступку припреме за спровођење трансакције, Влада Србије је 11. јула 2017. године донела закључак да се приватизација Галенике спроведе моделом продаје капитала, којој би претходила конверзија дуга Галенике у капитал, а у случају успешне приватизације, држава би отписала преостали део својих доспелих обавеза.

Међу заинтересованима за Галенику, како преносе медији, налазе се британско-руски конзорцијум Фронтијер фарма – Петровакс, Синфорам, Амикус, Хемофарм и ЕМС из Бразила.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко не жели мораторијум на рате кредита, може банци да се јави до 10. августа

5 (1) Грађани који желе да наставе са плаћањем рата кредита од данас до 10. …

Крагујевац: Маскирани батинаши тукли кога су стигли

4.2 (14) Крагујевац – М.Ј., стар 23 године, студент машинства из Крагујевца, био је у групи …

Један коментар

  1. Verovatno je „Galenika“ sve lekove i ostale proizvode poklanjala pa su se uvalili u dug.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *