fbpx

„Наша патрола“ – апликација која помаже возачима да избегну полицију

0
(0)

„Наша патрола“ је апликација за паметне телефоне која открива полицијске пунктове како би их пијани возачи избегли. Коришћење ове апликације није противзаконито, пошто је рад полиције јавана па вам нико не може забранити да некога обавестите где се саобраћајци током вечери крију.

Сулуда и опасна идеја нове апликације за паметне телефоне „Наша патрола“ да својим корисницима открива места на којима се налазе саобраћајне патроле како би их избегли прети да озбиљно угрози безбедност свих учесника у саобраћају. Циљ ове апликације, која ради на андроид телефонима, је да помогне пијанцима да у сваком тренутку ескивирају полицију.

[quote]

МУП проверава

У МУП у кажу да полиција проверава рад система на којем функционише апликација „Наша патрола“.

„Ако се тај систем базира на дојавама грађана, ту нема елемената кривичне одговорности, али ако се испостави да је нарушен систем наше комуникације зарад откривања локација полицијских патрола, онда ту има основа за озбиљну истрагу“, кажу у полицији.

[/quote]

Творац апликације у својој презентацији наглашава да свима омогућава пријављивање полицијске патроле која се налази на било којој локацији у Србији. Сви они који желе могу активно да учествују и да лоцирају полицију. Аутор „Наше патроле“ је чак „уредио“ да сваки возач добије звучно обавештење ако се полиција налази удаљена од њега мање од 1.200 метара.

Дамир Окановић, председник Комитета за безбедност саобраћаја, каже да ова апликација представља потенцијалну опасност по безбедност свих учесника у саобраћају.

„Само постојање ове апликације није противзаконито јер је рад полиције јаван. Али, са моралне тачке гледишта она је врло проблематична и, што је најгоре, веома опасна по безбедност. Она даје могућност алкохолисаном возачу да стигне од тачке А до тачке Б, да на том путу избегне полицију и да угрози живот свих учесника у саобраћају. Можемо оправдано да се запитамо да ли ће се творац те апликације осећати одговорним ако пијани корисник усмрти некога на тој путањи коју је прешао пијан, а коју су му управо они препоручили“, истиче Окановић.

Он упозорава да ова апликација можда може да помогне несавесним возачима да избегну полицију, али не може да их спасе од последица саобраћајне незгоде.

Међутим, патроле врло брзо мењају места контроле, а и све је већи број пресретача и мобилних патрола које ова апликација не може да лоцира.

Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета, каже да је свима јасно да је циљ ове апликације да помогне онима који крше саобраћајне прописе и да је због треба забранити.

„Екстремно је неморално и безобразно да неко на овај начин покушава да избегне полицију. Жалосно је што се неко потрудио да нам омогући да кршимо саобраћајне прописе који постоје зато да би чували наше животе. Тако нешто не постоји нигде у свету и мора да буде забрањено. То вам је исто као кад видите некога да обија трафику, а ви му, уместо да позовете полицију, кажете: ‘Само ти кради, ја ћу да ти чувам леђа’. Па, ако је то некажњиво, можемо да направимо и апликацију ‘Наш лопов’, па да се свима који планирају да крену у крађу јави где стоје позорници како би их заобишли и у миру опљачкали оно што су наумили“, истиче Вујанић.

Мирко Алвировић, уредник и водитељ емисије САТ, каже да може да разуме солидарност међу возачима, али не и када се она злоупотребљава.

„Ако ја користим неко упозорење да помогнем некоме ко је под дејством алкохола, вози пребрзо или нема возачку дозволу, онда је то лажна солидарност која иде у прилог заташкавању неправилности. Тиме не помажем ни том возачу, нити себи лично, јер ће такав возач сутра угрозити и мене“, изричит је Алвировић.

Стојадин Јовановић, директор Агенције за безбедност саобраћаја, каже да последице оваквих апликација могу да буду велике: „Уместо да стварамо возаче који поштују прописе, ова апликација их наводи да те исте прописе избегавају“.

 

Пресс

фото: Вести

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

novi-sad01-setnja

Нови протест против полицијске репресије данас у Новом Саду

4.7 (15) „Борба за истину и правду наставља јер је за сада кривична пријава поднета …

Мирослав Алексић: Поднећу кривичну пријаву против заменице тужиоца за организовани криминал Дубравке Дмитровић

4.5 (11) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да ће поднети кривичну пријаву против …

4 Коментара

 1. stanje nacije..i sta ocekivati..kad lopovi u kravatama srozavaju sve vrednosti..netreba zameriti..riba se cisti od glave..repovi sami otpadaju

 2. Prvenstveni cilj saobraćajne policije je da deluje preventivno .Naravno i represivno kad god je to potrebno.Po zakonu Mup Srbije svakodnevno na svom sajtu objavljuje gde će se nalaziti kontrolni punktovi (to je preslikan zakon EU) dakle javni podatak.U čemu je razlika između aplikacije naša patrola i sajta MUP-a ili ambledovanja vozača kolegi vozaču koji dolazi iz suprotnog smera ili pozivanjem prijatelja da ga upozori na neku lokaciju?

  Razlika je što je aplikacija naša patrola brža organizovanija i dostupnija.

  Šta znači pijan vozač i kolko pijan ?

  Znamo po zakonu a u ovom slučaju ako je pijan dali on uopšte može da koristi aplikaciju?Ja mislim da ne.

  Nauprot gospodinu Okanoviću mislim da ova aplikacija doprinosi boljem i bezbednijem saobraćaju.

  Zamislite krenete Ibarskim putem iz Beograda za Čačak i vidite puno svetlećih tačaka koje označavaju kontrolne punktove šta ćete uraditi pa naravno vozićete po propisuTo važi i za pijanog vozača koji može da prati aplikaciju a ako je neko dibidus pijan njemu pomoći nema i sa aplikacijom i bez nje svi smo u saobraćaju ugroženi zbog njega.

  Šta ako patrola nema?

  Onda će vozači divljati i osećaće se bezbedno jer nema ko da ih kazni da tačno?

  I ko je za to kriv?

  Aplikacija naša patrola ili MUP koji ne radi svoj posao?

  Dokazano je da je anti radar detektor u kolima poboljšava bezbednost, kod nas po zadnjem zakonu je zabranjen za razliku od većine zemalja u Evropi gde je dozvoljen a svetla su kod nas obavezna a većina zemalja u Evropi je ukinula zabranu.

  Sve to što je gospodin Okanović napisao je neverovatna glupost i licemerije i takvo moralisanje da je prosto neverovatno.

  Ja sam savestan vozač i meni aplikacija ne treba ali apelujem na sve one manje savesne vozače da je obavezno koriste jer tako ćemo svi biti bezbedniji.

  A MUP molim da bar na najfrekvetnijim putevima budu što više prisutni da se ne kriju i da savesno obavljaju svoj posao i svi ćemo profitirati.

 3. pitam ja srbijadanas, kada ce te napraviti aplikaciju za vas sajt?

 4. BANDA PANDURSKA NARAVNO DA SE BUNE POSLE OVE APLIKACIJE NECE VISE BITI PREKORACENJA BRZINE I UZIMANJA PARA OD VOZACA KOJI DA BI IZBEGLI VISOKE KAZNE DAJU U DZEP PANDURIMA NOVAC.TO NJIH IRITIRA, A APLIKACIJA JE SVAKAKO DOBRO RESENJE JER 98 % VOZACA JE TREZNO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *