НАТО топовско месо: Војска „Србије“ вежба са шиптарима, иде у мировне операције у Либан…

0
(0)

Рашка — Свечаном церемонијом и примопредајом српске тробојке, из касарне „Стефан Немања“ у Рашки испраћена чета од 130 српских мировњака у мировну операцију у Либан.

Српску тробојку је мајору Горани Рогановићу уручио министар одбране Братислав Гашић.

Пешадијска чета 21. пешадијског батаљона 2. бригаде Копнене војске, којом командује мајор Рогановић, друга је јединица тог ранга која се упућује у мисију УНИФИЛ у Либану, а пут Либана кренуће вечерас у 20 сати са нишког аеродрома.

Они ће у Либану заменити чету 3. бригаде Копнене војске и у оквиру шпанског контигента остати наредних шест месеци у мисији очувања мира. 

Обраћајући се војницима, као и члановима њихових породица, министар одбране Братислав Гашић истакао је да припадници Војске Србије у мировним операцијама представљају Србију и њену војску у најбољем светлу, како у Либану, тако и пред градјанима Кипра, Либерије, Конга, Обале Слоноваче, али и пред припадницима оружаних снага других земаља. 

„Наши ‘мировњаци’ су пре свега способни и одговорни људи који свакодневно помажу локалном становништву и спасавају људске животе у удаљеним местима подједнако добро као нашим градјанима последњих дана. Знањем, професионалним и пожртвованим радом наши војници завредили су бројна признања и одликовања, стекли поштовање својих колега и задобили симпатије локалног становништва“, рекао је Гашић. 
Према његовим речима учешће у мутлинационалним операцијама представља, пре свега, професионални изазов за сваког припадника који у њима учествује. 

„Сигуран сам да ће вам искуства која ћете стећи у мисији значити у наставку каријере, као што су значила и вашим колегама који су се вратили. Оно што у мисији уочите као добро и пожељно, употребите када се вратите на своје редовне дужности у Војсци Србије“, поручио је Гашић припадницима Пешадијска чета 21. пешадијског батаљона 2. бригаде Копнене војске. 

Он је додао да су српски мировњаци прихватили изазов и да је сада пред њима циљ да задатак изврше сигурно и професионално. 
„У свим ситуацијама, према свим људима с којима додјете у контакт, поступајте часно и човечно, како доликује војнику Србије. Поштујте културе других, а дичите се нашом. Речима пренесите поруке мира и пријатељства. Нека вас јача и мотивише чињеница да сте у мисији ради Србије и њене будућности“, рекао је Гашић. 

Говорећи о учешћу српских војника у мировној мисији у иностранству, Гашић је подвукао да Министарство одбране и Војска Србије и даље ангажује расположиве капацитете и улаже максималне напоре да би се пружила помоћ домаћем становништву, спречила штета и отклониле последице непогода незапамћених размера које су погодиле Србију. 

Пут српских мировњака у Либан обележило је и родјење детета водника Марка Вукашиновића. 

Наиме, док је био у ставу мирно, пристигли родјаци су му јавили да му се у том тренутку породила супруга у Косовкој Митровици. 

Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић честитали су му родјење детета, а Диковић га је питао и да ли жели да остане у Србији, сада када је постао отац. 

„Идем, идем, господине генерале. Одлучио сам да идем. Сто одсто“, одговорио је водник и отац тек родјене бебе Марко Вукашиновић. 

Осим Гашића, свечаности су присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војсјке геренал-потпуковник Александар Живковић, командат 2. бригаде Копнене војске бригадни генерал Маринко Павловић , начелник Центра за миривне операције пуковник Милиоје Пајовић, као и представници локалних самоуправа које се налазе на територији 2. биргаде Копнене војске, као и чланови породица припадника пешадијске чете који одлазе у мировну мисију.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерал Диковић: Читава Војска Србије заједно са МО има мање од 30.000 људи!

0 (0) Може ли 30.000 људи, колико их сада имамо организовано у војсци и министарству, …

Продаја 22 војна комплекса и осам пословних простора који „нису неопходни за функционисање Војске Србије“

0 (0) БЕОГРАД – Републичка дирекција за имовину огласила је продају 22 војна комплекса и …

4 Коментара

  1. super….neka idu po belom svetu, ako ce nama stiti nas narod na Metohiji??

  2. А где су били за време поплава?….

  3. IDITE I DABOG DA SE NE VRATILI CRKNITE STOKO IZDAJNICKA SLJAMOVI

  4. vojska jugoslavije 1998'99

    Idite prokletnici izdajnici da Bog da se nikad ne vratili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend