Србија

Наводни купци Мегатренда – не постоје, реч је о моделима са интернета

Продаја Универзитета Мегатренд, буквално преко ноћи, само дан након емитовања документарног филма на Н1 о факултетској дипломи коју је тамо стекао министар полиције, из дана у дан делује све бизарније. Kако је показало истраживање Н1, руководство компаније која је наводно преузела Мегатренд тешко да је могло да исплати новац за куповину, из простог разлога јер ти људи – не постоје.

Kо стоји иза конзорцијума који је, по тврдњама бившег власника Миће Јовановића, купио Универзитет Мегатренд? Руководство инвестиционог фонда ЕФАС, по свему судећи, прилично је свестрано. Потпредседник ове светске компаније Николас Бахмир, поред бизниса бави се и образовањем, односно предаје на једном америчком универзитету, једино што се тамо зове Бернард Флоривал Мартинс, а у слободно време је и агент за некретнине са личном картом на име Питера Рука.

Млада нада компаније која је купила Мегатренд и њен главни оперативац Маркус Јоханесберг, такође је и географ, једино што се на том послу одазива на име Kупер Рес, док Kим Стерн, још један од руководилаца Мегатренда, рекламира једну зубарску организацију.

Иако је јасно да су у питању фотографије које свако може да купи на интернету, односно да људи под наведеним именима не постоје, бивши ректор Мегатренда мисли да се са једним од њих чуо телефоном.

Н1: Kо је Николас Бахмир, који је потпредседник ЕФАС Wорлд?

“Не знам ко је. Ја сам у целој овој причи једном с њим разговарао. Отприлике деветнаест месеци колико трају преговори, све то време је долазио само Дејан Ђорђевић”, казао је Мића Јовановић.

Н1: А разговарали сте са Николасом Бахмиром?

“Мислим да је он био с неким ко је био из тог конзорцијума”.

Н1: Је л’ био тамо Маркус Јоханесберг или Kим Стерн?

“Не знам то да вам кажем”.

Н1: Господине Јовановићу, у питању су измишљене личности, зар не?

“Па…нисам сигуран. Не бих могао то да тврдим”, рекао је Јовановић.

Осим лажног руководства, испоставило се да ни конзорцијум инвестиционих фондова који је купио Мегатренд, нити је конзорцијум, нити је инвестициони, нити је фонд. Нови в.д. ректор Мегатренда Дејан Ђорђевић, наиме, регистровао га је као обичну фирму, са минималним оснивачким капиталом.

“Друштво са ограниченом одговорношћу на чијем челу се налази господин Ђорђевић регистровано је за канцеларијске услуге, трговину, за увоз и извоз машина за копирање и тонера, као и за трговину аутомобилима”, наводи новинарка Наталија Милетић.

Ђорђевић је одбио да говори за Н1, рекавши да још увек нема одобрење немачких колега да излази у јавност.

Човек од кога је купио Универзитет за 56 милиона евра, са обавезом да уложи још 150 милиона, каже да је имао дилеме у вези са Ђорђевићевом улогом у послу, али га није занимало да провери да ли је купац заиста инвестициони фонд.

Наводни купци Мегатренда - не постоје, реч је о моделима са интернета

“Ја то нисам проверавао, јер ме није занимало. Ми смо имали чврст договор, направили смо озбиљан уговор који је оверен код нотара, са свим гаранцијама”, каже Мића Јовановић.

Н1: Kако мислите да га продате за 56 милиона евра када нисте проверавали коме га продајете?

“Ја бих вама продао кад бисте ми дали толике паре. Уопште ме не занима ко купује. Депоновано је око тридесетак милиона евра на есцроw рачун као гаранција да ће посао да се заврши”, наводи бивши власник Мегатренда.

Н1: Господине Јовановићу, да ли је ово фантомска продаја фирме?

“Не, дефинитивно није фантомска продаја, фирма се стварно продаје”, уверавао је Јовановић.

Новинарка која годинама истражује пословање Мегатренда није уверена у Јовановићеву верзију приче. Ипак, сматра да од сумњи у фантомску продају постоји много значајнија тема.

“Уместо да се сада бавимо овом вероватно лажном продајом и лажним немачким инвестицијама, мислим да је време да се Тужилаштво позабави Мегатрендом. Не само Мегатрендом, већ и Националним саветом за високо образовање, Националним телом за акредитацију, који су директно или индиректно одговорни за то што Мегатренду још увек није одузета акредитација”, изјавила је Наталија Милетић.

Мића Јовановић најавио је да Србију напушта наредног четвртка – сели се у своју кућу на Азурној обали а на Мегатренду, каже, остаје као специјални саветник новог ректора.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Целокупна наша стварност, укључујући и ово са докторатима и Мегатрендом се из виртуелне реалности претвара у тест интелигенције. И то неки за ретарде.

  2. Једна бриљантна каријера се завршила? Мића иде…
    Једна тужна земља изданог народа је опљачкана и за дужи период претворена у плен лажне елите са лажним дипломама. Права елита са стварним дипломама је тиме протерана из земље, а Србија остављена криминслцима.
    А Мића ће одјахати према сунцу које залази, праћен тихом музиком српског шпагети вестерна. Да на обали Средоземља греје своје шупље кости и трошкари опљачкани новац.
    Права романтика у организацији СНС, зар не?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!