Навршава се 27 година од неразјашњене смрти Даде Вујасиновић

Навршава се 27 година од неразјашњене смрти Даде Вујасиновић

Прошло је 27 година од смрти новинарке „Дуге“ Радиславе Даде Вујасиновић, која ни данас није расветљена. Првобитна званична верзија догађаја била је да је новинарка извршила самоубиство, али је касније та верзија доведена у питање због чега је овај случај до данас остао неразјашњен.

Портпаролка Вишег јавног тужилаштва у Београду Ивана Ракочевић за УНС наводи да ВЈТ са полицијом наставља да утврђује постојање кривичног дела и утврђивање идентитета извршиоца.

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару број 118 у Новом Београду, а у записнику који је сачињен после обављене обдукције наведено је да је умрла дан раније, у 1.30 сати.

Према налазима Форензичког института у Хагу смрт новинарке могла је да наступи као последица убиства, самоубиства или несрећног случаја.

Портпаролка Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) у Београду Ивана Ракочевић за Удружење новинара Србије (УНС) наводи да ВЈТ „спроводи поступак“ поводом смрти новинарке.

„Током спровођења поступка извршене су провере, испитани бројни сведоци и обављена различите вештачења. Формирана је комисија вештака судске медицине и балистичара, обављена је реконструкција догађаја на лицу места, а целокупан доказни материјал је достављен и Форензичком иституту у Хагу, који је такође обавио вештачење“, објашњава за УНС портпаролка ВЈТ-а Ракочевић.

Она истиче и да Више јавно тужилаштво у Београду „заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Србије, наставља са предузимањем радњи ради утврђивања постојања кривичног дела и утврђивања идентитета извршиоца“.

Форензички институт у Хагу којем је Министарство правде септембра 2015. године проследило доказни материјал, није утврдио узрок и начин смрти новинарке. Закључак извештаја достављеног ВЈТ-у јула 2016. године је да „повреде које је критичном приликом задобила покојна Радислава Дада Вујасиновић могу бити резултат убиства, самоубиства или несрећног случаја”.

Званична верзија догађаја након што је новинарка „Дуге“ пронађена мртва иначе је била да је извршила самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке, али је истрага до сада обнављана неколико пута.

Да Вас подсетимо: Пећина у којој се крије KРУНА цара Душана: Стрме стазе воде до блага Немањића
Породица Даде Вујасиновић, која није поверовала да је реч о самоубиству, ангажовала је приватног балистичара Зорана Јовановића који је утврдио да је на фотељи осим Дадине, била још једна крвна гупа, што указује да је у стану била још једна особа. Његов налаз достављен је Тужилаштву у децембру 1994. године, али је одбијен.

Балистичар Владимир Kостић 2008. године обавио је низ вештачења. Он је предао суду свој налаз у коме се наводи и да су у телу Даде Вујасиновић пронађена два филцана чепа, што би значило да је себе усмртила са две патроне из ловачке пушке, односно, да је у себе морала да пуца два пута, што није могуће.

Окружни јавни тужилац у Београду је после тога, у јануару 2009. године, преквалификовао случај у убиство уместо самоубиства и покренуо преткривични поступак.

Холандски форензички институт у Хагу према извештају је утврдио, међутим, да је у телу Даде Вујасиновић пронађен један филцани чеп, а не два, како је тврдио балистичар Владимир Kостић.

Вештачење Владимира Kостића, иначе, рађено је 2008. године, у време када није био пронађен доказни материјал из истраге смрти новинарке и када се веровало да је уништен у НАТО бомбардовању. Kостић је практично вештачио вештачења, односно стручне налазе других вештака, а не сам доказни материјал.

Тек после инсистирања Kомисије за истраживање убистава новинара, доказни материјал је пронађен и утврђено је да се он налазио у орману полицајца који је у међувремену преминуо.

Извор: УНС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Трагедија на Ибарској магистрали – четвороструко убиство за које су криви убијени

Трагедија на Ибарској магистрали – четвороструко убиство за које су криви убијени

Јутро 9. августа 2019. године је за многе је само један давно минули тренутак али …

Нинић не одустаје: Да ли је обдукцију Цвијановог тела радио Лончаров помоћник?

Нинић не одустаје: Да ли је обдукцију Цвијановог тела радио Лончаров помоћник?

Мистериозна смрт Владимира Цвијана и још мистериозније прегањање надлежних институција и појединаца који желе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *