Да имамо власт и државу какву немамо ти би Швабо био протеран под војном стражом из Србије!

Да имамо власт и државу какву немамо ти би Швабо био протеран под војном стражом из Србије!

Амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб изјавио је данас да је НАТО бомбардовање СР Југославије било оправдано као крајње средство и изразио одлучно противљење било каквом упоређивању те операције са политиком немачких нациста у Другом светском рату.

Шиб је навео да га је у емисији „Прав угао“ водитељка Љубица Гојгић питала о његовом ауторском тексту поводом 80. годишњице немачког напада на Југославију и додао да је „том приликом направљена нека врста паралеле са НАТО бомбардовањем 1999. године“.

„По мом уверењу прављење овакве паралеле је непримерено и тај став сам изнео и у емисији. Да би се правилно разумела одлука о НАТО бомбардовању, треба сагледати развој догађаја пре доношења те одлуке. Месецима се тражило дипломатско решење за окончање рата на Косову који је започео (тадашњи председник Југославије) Слободан Милошевић. Тек када су дипломатска средства била исцрпљена, донета је одлука о покретању војне акције“, навео је Шиб.

Додао је да, „нажалост, није било могуће наћи заједничко решење у Савету безбедности УН“, али да је „одлука, ипак, морала бити донета, како би се спречила хумарнитарна катастрофа“.

„По чврстом уверењу Владе Немачке и свих НАТО партнера, у тим ванредним околностима и кризној ситуцији када су масивно кршена људска права на Косову, НАТО операција је била оправдана као ултима ратио (крајње средство)“, изјавио је Шиб.

Навео је да је ситуација на Косову описана у Резолуцији Савета безбедности УН 1199 од 23. септембра 1998. године и да она, као и касније донета Резолуција 1203, од 24. октобра 1998. године, „недвосмислено констатују да ситуација на Косову представља озбиљну претњу за мир и безбедност региона“.

„Међународна заједница је претходно безуспешно исцрпла сва расположива средства за мирно решавање конфликта и спречавање хуманитарне катастрофе. Услед тога се та одлука према важећем правном тумачењу Немачке не коси са међународним правом“, додао је.

Шиб је казао и да „жели да нагласи да војна акција из 1999. године није била уперена против српског становништва“ и да је „циљ био заштита цивилног становништва на Косову“.

„Сваки изгубљени људски живот представљао је и представља велику трагедију. О том аспекту, нажалост, у емисији није било довољно речи. Мој дубоки наклон недужним цивилним жртвама који су изгубили живот током бомбардовања 1999. године“, рекао је Шиб.

Он је нагласио, међутим, да се одлучно противи, и због поштовања према жртвама нацистичког прогона, сваком упоређивању са Другим светским ратом који је без сваке сумње био злочиначки и којим је нацистичка Немачка захватила целу Европу.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ердоган наредио да се за непожељене прогласе амбасадори САД и девет њихових савезника

Ердоган наредио да се за непожељене прогласе амбасадори САД и девет њихових савезника

* Председник Турске: „Дао сам потребне упуте нашем министру спољних послова (Мевлуту Чавушоглуу) да се …

У више од 170 градова Француске протести против принудне вакцинације (видео)

У више од 170 градова Француске протести против принудне вакцинације (видео)

ШИРОМ Француске одржани су протести против принудне вакцинације. Полиција је саопштила да их је било …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *