Не чекајте комесарчиће ЕУ Паганије да вам решавају изборе, изненада их све савладао пролив...

Не чекајте комесарчиће ЕУ Паганије да вам решавају изборе, изненада их све савладао пролив…

Опозиција до четвртка чека јасан став посредника из Европског парламента у међустраначком дијалогу о предлогу споразума о слободим изборима који су написали Странка слободе и правде, Демократска странка, Покрет слободних грађана, Не давимо Београд, Заједно за Србију и Покрет за преокрет и послали на увид, речено је Данасу у овим партијама.

У односу на тај одговор, како и пише у предложеном тексту који би требало да потпишу власт и опозиција, они ће одлучити о даљим корацима у вези са другом рундом међустраначког дијалога, која је заказана за петак 17. и суботу 18. септембар.

Незванично, према речима наших извора, постоји могућност да се неки од представника ових партија не појави на састанку уколико посредници из ЕП не буду спремни да прихвате овај споразум као основу за даљи разговор.

Наши извори наводе, и да је врло важно шта ће о овом предлогу рећи и председник владајуће СНС Александар Вучић, будући да он њега све зависи.

Зато, како нам је незванично објашњено у опозиционим круговима, опозиција од посредника из ЕП и очекује да укаже Вучићу и осталим представницима власти колико је важно ослободити медије и омогућити грађанима да гласају без било каквог притиска.

Ипак, иако од власти очекује став, ова опозициона групација свој текст споразума није посла чак ни Ивици Дачићи, који је, као председник Скупштине Србије, фасилитатор у овом међустраначком дијалогу око изборних услова.

Он је за Данас рекао да га засад није добио ни од посредника из ЕП.

Јуче од Владимира Орлића, посланика СНС, који учествује у дијалогу нисмо добили одговор о шта мисли о предлогу опозиције.

А када је реч о томе шта у предложеном споразуму пише, може се констатовати да је опозиција, након што је одбила радни документ посредника из ЕП јер није садржао извршне мере, рокове и тела за спровођење договореног, у свом навела раздвајање избора, чега није било у докумнету из ЕП, али и онемогућавање да они који нису на листи буду у називу листе или носиоци листе.

То би требало да спречи да име лидера СНС Вучића буде на свим изборним листама напредњака од локала до парламента.

Осим тога, како је наведено, у циљу обезбеђивања равноправног приступа медијима и плурализма у њима предлаже се формирање Координационог тело за јавно информисање (КТИ) са извршним овлашћењима, које треба да почне са радом најкасније 15 дана од дана прихватања Споразума а биће образовано минимум 6 месеци пред наредне изборе.

Њега би чинили представници политичких субјеката који су дефинисали Споразум, уз исти број представника власти и опозиције и по једног представника новинарских удружења – УНС, НУНС, НДВН. У рад КТИ, без права гласа и по позиву, могу бити укључени представници РЕМ-а, јавних сервиса и цивилног сектора који се баве мониторингом медија, пише у прелогу опозиције.

Између осталог, задаци КТИ су у избор независног уредничког тима информативног програма јавних сервиса који ће предложити представници новинарских удружења чланица Националног тела, затим дефинисање нове програмске шеме у којој ће три пута недељно представници опозиције самостално гостовати у емисијама првих програма РТС-а и РТВ-а у термину између 18:30 и 19 сати.

КТИ треба да омогући и да три пута недељно једнак број представника власти и опозиције учествује у емисијама дебатног карактера у термину 21 сат, као и да представници власти и опозиције имају исту заступљеност и у свим Информативним емисијама (Дневник 1, 2, 3, Вести, Јутарњи дневник, Јутарњи програм, Магазин око…).

Предлаже се и форимирање Координационог тела за спровођење избора (КТСИ) у којем би били потписници Споразума и по један представник ЦЕСИД-а, ЦРТА и Транспарентности Србија.

Задаци овог тела су да подноси кривичне пријаве против лица која злоупотребљавају бирачке спискове, спречи прекрајање изборне воље кроз пријављивање бирача на лажним адресама, обезбеди да једна трећина сталног састава РИК-а буду представници опозиције која је учествовала у дефинисању Споразума.

Ово тело би требало да именује поверенике за заштиту запослених у јавном сектору који ће спречити присиљавање запослених да гласају у складу са уценама надређених.

Уз то КТСИ треба и да дефинише ново, за РИК обавезујуће Упутство о спровођењу избора, које ће уважити све препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а,

За формирање и надлежности оба тела дефинисаће се лекс специјалисом, који ће се усвојити најкасније 15 дана од дана постизања споразума.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Руска војска активно почела електронско ометање земаља чланица НАТО пакта у северној Европи

Руска војска активно почела електронско ометање земаља чланица НАТО пакта у северној Европи

Русија је почела да активно користи своје системе електронског ометања против земаља НАТО-а и земаља …

Радници у Србији раде највише у Европи!

Радници у Србији раде највише у Европи!

Просечан број радних сати на главном послу у Србији је 43,5 сати недељно што је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *