Неће отрови у српски тањир

Неће отрови у српски тањир

0
(0)

Не желимо ГМО на територији Србије, порука је са протеста против генетски модификоване хране, одржаних протеклог викенда у Београду, Крагујевцу и Нишу. Скупштини Србије, том приликом, предат је захтев да у случају измене закона буде донета одлука да се претходно грађани референдумом изјасне о увозу, гајењу и промету генетски модификованих организама.

Председник Управног одбора Друштва српских домаћина Миладин Шеварлић каже да о тако важном питању „народ мора да се пита“. Он истиче да је у Србији 135 општина и градова усвојило декларације против увоза, гајења, прераде и промета ГМО производа.

– Против је 80 одсто локалних самоуправа. То је брана ГМО лобистима који хоће да продају Србију произвођачима генетски модификованих организама – поручио је Шеварлић.

Овај велики противник ГМО хране запитао је зашто би Србија странцима поклонила тржиште хране за људе и животиње вредно можда осам милијарди евра, у овом тренутку када има ниску куповну моћ.

Недоступна влада

– Предали смо захтев РТС-у да се одржи ТВ расправа о здравственој и еколошкој безбедности ГМО. Хтели смо да предамо и Влади најављени захтев о утврђивању одговорности људи у државном апарату за производњу и промет ГМО, али је Влада и поред прича премијера да се ради нон-стоп, била затворена – каже Шеварлић.

– То је први корак. Други би био због побуне наших тајкуна и странаца који су купили доста земљишта, да се дозволи и узгој ГМО, јер зашто би увозили када може да се гаји и овде – указао је овај пољопривредни стручњак и истакао да је то неодрживо за мала породична пољопривредна газдинства која чине већину.

Међутим, нацију у нулту толеранцију на производњу и промет ГМО „у овом тренутку“, уверава министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

– Осим на стручним скуповима, не воде се расправе да ли ГМО промет евентуално може да дође у обзир – тврди министар.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тиодоровић: Покреће се процедура за одобрење вакцине Фајзер за децу

Тиодоровић: Покреће се процедура за одобрење вакцине Фајзер за децу

5 (5) Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да ће Агенција за лекове и медицинска средства …

Трују нас ГМО храном, сељацима не плаћају субвенције, будућност Србије неизвесна! (видео)

Трују нас ГМО храном, сељацима не плаћају субвенције, будућност Србије неизвесна! (видео)

4.5 (2) Аутор и водитељ Вук Станић #МарјанРистичевић #МиладинШеварлић #Пољопривреда Трују нас ГМО храном, сељацима …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend