fbpx
Насловна / Свет / Блиски Исток / Неко недељама лишавао Израел GPS-сигнала и навигације

Неко недељама лишавао Израел GPS-сигнала и навигације

Дневни лист Haaretz објавио је да Израел већ три недеље има проблеме са функционисањем GPS-навигације, па су се многи војни и цивилни пилоти те земље жалили да им се током лета губио GPS-сигналА израелски војни радио Галеј Цахал објавио је да су проблеме изазивали руски радиоелектронски системи у Сирији или на бродовима у источном Медитерану

* Руски амбасадор у Тел Авиву, Анатолиј Викторов, демантовао је тврдње да је Русија крива што је и међународни аеродром главног града Израела „Бен Гурион“ имао проблеме са GPS-навигацијом

Московски војни експерт Антон ЛАВРОВ: „Лов на дронове које терористи и њихови покровитљи усмеравају на Хмејмим траје без престанка. Један од најпоузданијих метода је утицање на GPS-трекере којима су ти дронови опремљени. Само, то се не ради широко као што су то чинили Американци за време рата  против ирака 2003-ће. Руски ометачи дејствују усмерено – лишавају дронове који се приближавају Хмејмиму могућности да траже циљ по GPS-трекеру

_____________________________________________________________________

НЕКО је протеклих дана делимично искључио сателитску GPS-навигацију за територију Израела.

Из самог Израела су одмах кренула сумњичења на рачун Русије, са упирањем прстом у руске системе за радиоелектронска ометања дислоциране у Сирији.

Дошло је дотле да је амбасадор Русије у Тел Авиву, Анатолиј Викторов, нашао за потребно да демантује тврдње да је Русија крива што је и међународни аеродром главног града Израела „Бен Гурион“ имао проблеме са GPS-навигацијом.

Лист Haaretz објавио је да Израел већ три недеље има проблеме са функционисањем GPS-навигације, па су се многи војни и цивилни пилоти те земље жалили да им се током лета губио GPS-сигнал. Тврдили су да су им се проблеми појављивали само током дана, па је све прошло без угрожавања живота и пилота и путника.

Власти Израела су морале да коригују процедуре за слетање и узлетање авиона и признале да су проблеми постојали у целом ваздушном простору земље.

Војни врх Израела је оптужио Русију, наводећи да су счличне проблеме имали и на Кипру, нарочито на аеродрому Ларнаке.

Израелски војни радио Галеј Цахал објавио је да су проблеме изазивали руски радиоелектронски системи у Сирији или на бродовима у источном Медитерану.

Исти радио је објавио да је Израел „поводом искрслих проблема започео консултације са Сједињеним Државама и једном европском земљом“.

Ово није први случај да неко сумњичи Русију за гушење GPS-сигнала. То је у фебруару тврдила Норвешка.

Убрзо је то учинила и Финска.

Представницима обеју земаља је било стављено до знања: ако дозвољњавате да НАТО држи војне маневре на вашим територијама уз саму границу са Русијом – не оспоравајте Русији право да у то време укључује своје радиоелектронске ометаче.

Ометач „Красуха“

Експерт московског Центра за анализе стратегија и технологија Сергеј Денисенцев не искључује могућност да на територији Израела прави сметње деловање руских ометача у Сирији усмерено против дронова које користе терористи за нападе на руску авио-базу Хмејмим.

Он истовремено указује да Русија нема никакав разлог да ометачима загорчава живот било коме у Израелу.

У Москви се не крије да је „Хмејмим“ под заштитом и ометеча „Красуха“.

Други московски војни експерт – Антон Лавров – сматра да су израелске оптужбе измишљене јер Москва нема никакав разлог да Израел лишава GPS сигнала и навигације, али наводи:

„Лов на дронове које терористи и њихови покровитљи усмеравају на Хмејмим траје без престанка. Један од најпоузданијих метода је утицање на GPS-трекере којима су ти дронови опремљени. Само, то се не ради широко као што су то чинили Американци за време рата  против ирака 2003-ће. Руски ометачи дејствују усмерено – према одређеним циљевима. Још конкретније:  лишавају дронове који се приближавају Хмејмиму могућности да траже циљ по GPS-трекеру“.

Ако Русија одбацује тврдње да је Израел лишила GPS-сигнала – ко је онда то урадио и зашто?

Факти

фото: ТАСС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сиријци над Дамаском оборили израелски авион

Систем противваздушне одбране Сирије оборио је израелски војни авион на небу изнад насеља Кисве. Сиријска …

Русија шаље Сирији С-300, аутоматизовану ПВО, и гушење свих непријатељских комуникација

Намерне акције израелских пилота, због којих је у Сирији оборен руски авион Ил-20, обавезно ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *