Неко треба да се сети да избори постоје због народа а не због политичке олигархије

Неко треба да се сети да избори постоје због грађана и запослених а не због политичке олигархије, каже за Данас Зоран Стојиљковић, председник синдиката Независност и професор Факултета политичких наука у Београду.

Он наводи да ће синдикат који води процењивати понуду политичких странка за београдске изборе тек када кампања почне.

– Ко у Србији памти било шта што је даље од 15-20 дана пред изборе када је фокус кампање. Заборавите период око нових година и слава. Кампања ће бити озбиљна и свешће се на половину фебруара и део марта. Тада ћемо фокусирати ствари чекајући да видимо шта ко нуди. Али бојим се да тога баш неће бити сувише и да нећемо имати ко зна шта да тестирамо – процењује Стојиљковић.

Он додаје да су синдикати свој оквир за деловање свели на кампању и на питања која се покрећу или не покрећу, јер су у последњој деценији синдикати изгубили поузданог политичког партнера којег су имали или тражили углавном на социјалдемократској левици.

– Један од модела активног утицаја на друштвене и политичке прилике које имају синдикати се остварује у изборној кампањи када су активности друштва видљиве и када су партије више оријентисане на то да покажу интерес за синдикална питања. Оне су иначе крајње резистентне и у међувремену игноришу цивилно друштво. У том периоду гледате шта вам се нуди у политичкој изборној понуди и какав је однос према вама односно вашој платформи- објашњава наш саговорник.

У последњој деценији синдикати изгубили поузданог политичког партнера којег су имали или тражили углавном на социјалдемократској левици

Упитан која је платформа Независности, он одговара да је то програмска платформа овог синдиката која се прецизира у захтеве.

– Рецимо то су начелне демократске промене које ће учинити функционалном демократију. Затим, правни демократски оквир. Дакле ствари које се односе на корупцију, правосуђе, функционалност државне администрације и служби. А онда идете на прецизније циљеве који су везани за социоекономски развој као што су квалитет живота, квалитет социјалних услуга, одређење јавног интереса, зараде, мање неједнакости, пензија од које се може пристојно живети, достојанствен рад. Када то поставите, гледате како се на та конкретна питања понашају политички актери. Кад је у питању регионална односно градска платформа Немци имају систем контролних тачака које спроводи на регионалним изборима. Београд је регион за Србију по величини и значају. Онда рецимо дефинишете стандард и квалитет јавних услуга, од превоза до комуналних услуга и позиција јавних комуналних предузећа, такође зараде, пензије и права која су везана за то. Када је реч о позицији јавног сектора ту се поставља питање шта се планира са ПКБ-ом. За нас је основна ствар да имате шансу да живите боље и имате отворен приступ квалитетним образовним и здравственим установама и услугама – наводи Стојиљковић.

Уз то, како додаје, ту је и пропитивање оних који вам се нуде на изборним листама на чију садржину се не може утицати.

– Кога је ко усрећио својим докторатом и радом. Затим шта је неко урадио и допринео на силним функцијама. Какав је квалитет његовог образовања, шта је његова имовина. Једноставно, ко су и шта су ти људи који се нуде за функције. Јер Београд је велики простор за расподелу политичког плена која није мања од 7.000-8.000 функција. Врло је важно какав је квалитет знања и вештина тих људи. Сви су се сада извештили да говоре о социјалној кохезији, одрживом развоју, о граду који је окренут ка својим грађанима и њиховом квалитетном животу. Ту се може процењивати на финесама, на томе да ли одбијају контакт и да одговарају на питања или вас уваже. То је ствар утиска. То је систем тих контролних тачака које прођете и кажете шта сте утврдили и свом чланству и грађанима кажете да се на основу тога определе или не – указује председник синдиката Независност.

Без синдиката на изборним листама

Зоран Стојиљковић наводи да не постоји могућност да неко из тог синдиката буде на нечијој листи. „Није то опција за нас. И није то нешто што видимо као модел утицаја синдиката на политику. Далеко је упутније да синдикати буду цењени у јавности и имају социјали дијалог и лобирање, као и могућност за то, него да улазе у парламент. Макар за сада, док просто немате никаквог поузданог политичког партнера нити би ваше појављивање у политици, макар и на локалу, допринело већ би само збуњивало бираче“, закључује Стојиљковић.

Данас.рс

Актуелно

Устанак против „нове аристократије“

Од демократије је, заправо, преостала само једна „гигантска обмана“. Пример такве обмане је и сам …

Опет идемо на изборе!

Председник Србије Александар Вучић окупио је синоћ врх СНС и рекао да је спреман да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons