Насловна / Србија / Друштво / Нема краја хорору из „КАЈЗЕНА“: Ако један радник погреши, шефови свима баце храну?!

Нема краја хорору из „КАЈЗЕНА“: Ако један радник погреши, шефови свима баце храну?!

На 300 радница је један WЦ, на паузи једу поред клозетске шоље, у целој хали раде само четири клима-уређаја, а ако један радник погреши у шивењу, Турци свима за казну побацају храну да не би могли на паузу за топли оброк!

Ове језиве податке о стању у турској фабрици „Кајзен“ у Смедереву за Курир је изнео Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“.

– Плата је 25.000 динара, прековремено се ретко плаћа! Ми смо запосленима у „Кајзену“ пружили помоћ с обзиром на то да имају забрану да оформе синдикат.

Третирају их као да нису људи! Мушкараци, којих има око 50, имају један WЦ у свлачионици, која је и једино место где им је дозвољено да једу – наводи Веселиновић.

Он додаје да ниједан радник нема уговор за стално, као и то да је „Кајзен“ од државе добио новац да запосли 800 људи. Због неисплаћене плате и прековременог рада запослени су 11. маја обуставили рад. Послодавац их је послао кући, истог дана им је све исплаћено, али наредног седморо запослених добија отказ!

– Понуђено им је да потпишу споразумни раскид под претњом да ће бити кривично гоњени и завршити у затвору, јер су, како су им послодавци објаснили, постављајући слике са штрајка на Фејсбук прекршили одредбе уговора и „објавили поверљиве информације и службене тајне“. Четворо радника је потписало, остали су одбили. Њима је речено да ће им решење послати на кућну адресу – наглашава Веселиновић и додаје:

– На основу тог решења планираћемо даље кораке, али сигурно идемо на суд. Планирамо тужбе и обавестићемо међународне институције!
Један од радника који је остао без посла (име и презиме познато редакцији) потврдио је да су услови у којима раде ужасни, као и то да је одбио да потпише решење о отказу.

Кајзен: Не можемо вам дати изјаву

Покушавали смо јуче да разговарамо с менаџментом фабрике. Секретарица је упорно понављала како нико од надлежних нема времена, а кад смо затражили мејл адресу да пошаљемо питања, одбила је да нам је да.
– Можете да оставите ваш мејл па ће вам они рећи ако вам је нешто потребно. У великој су они гужви сада. Молим вас да ви нама дате ваш мејл, имамо ми мејл, али ви оставите нама ваш. Ја тренутно не могу вама да дам мејл фирме, морам прво да се распитам да ли они уопште желе да вам дају изјаву – рекла нам је секретарица, шта год то значило.

Зоран Ђорђевић: Послали смо инспекцију

Министар за рад Зоран Ђорђевић (на слици испод) рекао је да је инспекција јуче била у овој фирма по пријави пет радника који су се жалили на услове рада.

Из ресорног министарства наводе за Курир да је 15. маја Одељење инспекције рада Смедерево примило пет пријава. Како незванично сазнаје, инспекција је у „Кајзену“ затекла радника који ради на скидању флека, а није имао адекватну опрему за рад.

Жељко Веселиновић из синдиката „Слога“ је још јуче истакао да читава прича око ове инспекције, најобичнија намештаљка и да је све вероватно унапред договорено између Министарства за рад и управе „Кајзена“.

Курир.рс

Актуелно

И Војном синдикату прети судбина Полицијског: Хоће да нам узму репрезентативност

Хоће ли, после једног полицијског и Војни синдикат који критикује своје послодавце остати без репрезентативности? …

АМАН ЧОВЕЧЕ, прогласили су читаву опозицију за фашисте и насилнике а ви чекате дијалог са Вучићем?!

Председавајући Савезом за Србију и председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да уколико власт …

2 Коментара

  1. NIKO IH NE TERA NA SILU DA RADE.nEKA DAJU OTKAZE A NE DA KUKAJU.

  2. Docekali Srbi da Turski biznis-janicari gaze radnike zaposlene u njihovim firmama u Srbiji, i to nakon vise od 600 godina. Ej, Srbi, Srbi… zar nam nije bilo dosta Turskog zuluma? Ipak, nisu Turci krivi za nasu nevolju u 21-om veku, nego Nacisticka vlada koja nas je prvo ogolela do srzi, pa onda dozvolila Turcima da se nad Srbima svakojako izivljavaju. Srbska vlast cuti i „ne vidi“ sta Turci cine narodu, a oni nisu jedini… tu su i poslodavaci
    iz drugih regiona sveta. Ovakvu propalu drzavu Srbiju nismo mogli sanjati, a kamo li predvideti davne 1945-te. Domaci izdajnici i veleizdajnici rade u sprezi sa muciteljima izgladnelog Srbskog naroda dok novac od izdaje slivaju u svoje duboke dzepove i zatiru Srbe u korenu, od „bele kuge“, preko vakcina i zarazene otpad-hrane iz kontejnera za djubre. Tako nam i treba kad glasamo za veleizdajnike, lopuze, bitange, secikese, zlikovce i udvorice ubicama Srbske nacije, EU, Amerike i NATO. Glasajmo i dalje…. jer, mozda ce biti bolje iduce godine?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *