CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

Нема одштете за 13.000 мама

5
(1)

ЗА више од 13.000 мама, месечна накнада за породиљско и трудничко боловање умањена је за по неколико хиљада динара. Међутим, у зависности од дебљине коверте у време док су радиле, појединим женама примања су сада нижа и за 20.000 динара. Највећи број њих је оштећен одредбом којом се за обрачунавање током одсуства рачуна приход мајке у последњих 18 месеци, а не 12, како је било по старом закону.

Неке маме су се већ вратиле на посао, деца су им кренула у јаслице, а Министарство за рад, у чијој је надлежности Закон о финансијској подршци породицама са децом, више од годину дана ништа не мења, а о надокнади разлике готово нико и не размишља. На питање „Новости“ упућено ресорном министарству да ли се о томе уопште размишља, одговор ни после неколико дана нисмо добили.

– На основу свега до сада реченог од стране државе, биће велики успех ако до било каквих промена дође – сматра Јасмина Михњак, из Удружења родитеља „Бебац“. – Како они сматрају да маме уопште и нису оштећене, не верујем да ће (не)оштећеним мамама надокнадити штету. Управо из тог разлога апелујемо од самог почетка примене Закона на што хитније измене, како би што мањи број њих добио умањене накнаде зарада.

Наша саговорница наглашава да чак и ако се скрати обрачунски период са 18 на 12 месеци, уколико трудничко боловање улази у обрачун, а за сваки месец у којем жена није имала примања се рачуна нула динара, и даље ће бити драстично умањених зарада.

– На пример, ако жена ради шест месеци, остане у другом стању и трудноћа јој буде ризична, она ће добијати дупло мању плату – објашњава Михњакова. – У родитељство треба улагати, јер је то најбоља инвестиција која спречава стварање нових социјалних давања. Маме које су за ових, сад већ више од годину дана добијале умањена примања, сигурно неће бити задовољне уколико им се новац не врати.

ТРУДНИЧКО МОРА У ОБРАЧУН

У ИНИЦИЈАТИВИ „Маме су закон“ истичу да и даље нема одговора на питање да ли ће поменути пропис гарантовати да ће свака мама, без обзира на то да ли је у радном односу, примати надокнаду најмање у висини републичког минималца. Према њиховом мишљењу, велико је питање и да ли ће одсуство за жене које одржавају трудноћу улазити у просек за обрачун породиљске накнаде, што сада није случај, као и да ли ће жене предузетнице и даље наставити да вагају да ли им је боље да затворе фирму или да се у нужди врате на посао одмах након порођаја.

У Министарству за рад, међутим, раније су објаснили да породиље које су оствариле право по новим прописима нису оштећене, јер претходно нису оствариле неко право да би им оно било умањено.

– Највише би се могле сматрати оштећеним незапослене породиље, њих више од 20.000, којима због недостатка буџетских средстава још не може бити обезбеђена нека врста накнаде, осим родитељског додатка – наглашавају у том министарству.

Јована Ружичић, из „Центра за маме“, каже да би било фер да држава надокнади разлику, јер маме нису имале избора.

– Планирале су трудноћу и породицу, отишле на боловање, и онда је настао проблем – каже она. – Слична ситуација догодила се пре неколико година увођењем солидарног пореза.

Тада су, тврди наша саговорница, породиље добијале 10 одсто мању зараду због кашњења у исплати, па је на њихова три истовремено исплаћена примања од по, рецимо, 30.000, рачунат солидарни порез као да зарађују 90.0000 динара.

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА, Новости.рс

Фото Ж. Кнежевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (6) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Сви беже од свог вође: Александар Вучић је заражен и вирусом пораза

5 (15) Почео је распад Српске напредне странке. Паметнији и искуснији припадници картела дистанцирају се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend