fbpx

Србија: У јавном сектору ради скоро 600.000 људи!

5
(1)

СПИСАК запослених у јавном сектору Србије је у односу на исти период прошле године краћи за 7.429 имена, показују подаци Завода за статистику. Број људи који су плату добијали из буџета је у другом кварталу износио 599.668.

Врх листе држе здравствени систем и социјални рад, са 149.037 људи, и њихова листа је у односу на исти период лане краћа за 745 радника. Други по броју запослених су образовање и култура, и њих је, ако се упореди исти квартал 2018. године, мање за 2.040.

Према подацима из базе Централног регистра обавезног социјалног осигурања, број запослених на неодређено време у јавном сектору смањен је, међутим, за око 6.500 у периоду од јуна 2018. до јуна ове године.

– Према Закону о одређивању максималног броја запослених, јавна предузећа којима је оснивач држава нису укључена у овај број, а то су Народна банка Србије, председништва, Народна скупштина, Фискални савет, државне ревизорске институције… – кажу у Министарству државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС). – Закон је имао значајне ефекте, иако је интензитет смањења у последњих годину дана опао, с обзиром на то да су се пуни ефекти могли видети у прве две године.

У МДУЛС наглашавају да је битно то што оптимизацијом јавне управе тачно знамо ко, где и како ради свој посао, као и да је тај процес „натерао“ све у јавном сектору да промисле о својој организацији, не само о вишковима, већ и о недостацима.

Подаци Завода за статистику, с друге стране, показују да у јавним предузећима тренутно ради 83.484 запослених, и мање их је у односу на исти период у прошлој години за више од 4.000.

Статистичари су пребројали да је од укупног броја запослених у јавној управи њих 576.454 у радном односу, док су остали ангажовани ван радног односа.

ВИШЕ ОНИХ СА РАДНОМ КЊИЖИЦОМ

У другом кварталу 2019. године укупан број запослених је 2.161.533. Од укупног броја, 1.715.436 ради код правних лица, 373.444 су предузетници, а 72.653 су индивидуални пољопривредници. У односу на исти период лане, укупан број запослених је већи за 1,6 процената, при чему је највећи број нових радника забележен код правних лица, док је проценат индивидуалних пољопривредника смањен за 8,7.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Загађеност ваздуха – док се држава не активира, готово цела Србија се гуши

0 (0) Ваздух у главном граду Србије и данас је лош. На светској листи најзагађенијих …

Право на достојанствен рад се мало поштује

1 (1) Око 350.000 људи у Србији ради за 27.000 динара, још толико има плату …

Један коментар

  1. Zato sto ti isti ljudi koji su ‘visak’ ili manjak broja u javnom sektoru jer ti isti rade preko agencija za zaposljavanje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *