Немачка: Брзи прогон Балканаца и укидање готовог новца

0
(0)

Алармантна ситуација око десетина хиљада лажних азиланата, који у Немачку долазе са Балкана, довела је до тога да сада и по овом питању пословично уздржани СПД-а упућује оштре тонове. Тако немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер сада такође тражи убрзавање процеса враћања одбијених у земље порекла на Балкану.

– Тренутно стање је неодрживо, јер скоро 40 процената укупног броја азиланата долази одатле, изјавио је овај социјалдемократа. Он је навео да, поред Србије, Македоније и БИХ, и остале земље тог региона морају да буду унапређене у статус „сигурних“, како би се враћање максимално убрзало.

И шеф фракције СПД-а Томас Оперман се заложио за давање тог статуса Албанији, Косову и Црној Гори, рекавши да су све три, у поређењу са Сиријом, Ираком, Суданом и Еритрејом, „врло сигурне“.
Он је даље навео да балканске избеглице у Немачкој пре свега траже посао.

– Ми можемо да заштитимо људе од рата и прогона, а не да будемо циљ економских миграната – каже Оперман. Због дужине времена потребног за обраду захтева, овај политичар се заложио и за то да се привремено ангажују пензионисани чиновници.

Кампања промашила циљ

Видео-снимак, огласи у новинама, свакодневно постављање порука на Фејсбуку, били су методи којима су немачки Савезни уред за избеглице и Министарство унутрашњих послова покушали да на Балкан упуте своју поруку која гласи: Шансе да добијете азил су екстремно мале. Прве анализе, међутим, показују да је циљ потпуно промашен, пише недељник „Фокус“ у онлајн издању. Српска штампа, додуше, пише о томе да азиланти немају никакве шансе, јер је Србија проглашена за сигурну земљу, али ова порука међу људима није заживела.

Уједно, председник Савезног бироа за избеглице, Манфред Шмит, је потврдио да постоје законске могућности које омогућавају да се азиланти који долазе из различитих земаља различито третирају.

– Морамо да спроведемо принцип да азиланти који овамо долазе из економских разлога не добијају новац, попут готовине за превоз, већ возне карте и бонове, поновио је он већ познате захтеве које заступа и министар унутрашњих послова Томас де Мезијер.

Немачка, како је рекао, мора да постане неатрактивна за азиланте са Балкана. Он је потврдио да многи лажни азиланти са Балкана, који су враћени у земље порекла, убрзо поново долазе.

– Од новца који добију овде за пар месеци задржавања, у својим домовинама могу да живе девет до десет месеци – наводи Шмит.

Б. Божин – Вести

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немци насељавају мигранте у Суботици, Пироту, Нишу, Нишкој Бањи, Мерошини, Гаџин Хану, Дољевцу, Житорађи, Алексинцу, Прокупљу, Обреновцу, Лесковцу, Бујановцу и Врању

4.4 (7) У оквиру пројекта „Управљање миграцијама и подршка повратку тражилаца азила (2. фаза)“ немачка …

Вучић: Мигранти ће се враћати из ЕУ у Србију, живеће овде и биће успешни (видео)

4.4 (21) „Примићемо азиланте које одбије ЕУ, они ће радити у Србији и биће успешни“. …

Један коментар

  1. Njima je bio potreban „nestabilni“ Balkan.E sad kada na Balkanu ima mali milion drzava,kada je drushtvo opljachkano kada prirodne resurse kontrolishu stranci a privreda strane banke,e sad je sigurno….Sigurno je ,jer su postali gazde i vishak radne snage i potencijalni destabilizujuc’i faktor njima ne treba .Trazili ste /zapad/,gledajte……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend