fbpx

Немачка као да намерно жели да избаци Грчку из еврозоне

0
(0)

Гувернер немачке централне банке Јенс Вајдман изјавио је данас да се противи новим хитним средствима за Грчку, оптуживши владу у Атини да изиграва поверење које јој је указано.

„Све до јесени, привредни напредак био је видљив, али је нова грчка влада изиграла добар део поверења“, рекао је Вајдман у интервјуу за немачки недељник Фокус.

Влада у Атини има рок до априла да достави предлог реформи кредиторима како би добила „зелено светло“ за свој план четворогодишњег економског опоравка.
Међутим, до постизања тог договора, Грчка остаје без приступа средствима која су преостала у оквиру пакета помоћи ЕУ и Међународног монетарног фонда у вредности од 240 милијарди евра.

Грчка овог месеца мора да нађе око шест милијарди евра за отплату рате дуга.

Европска централна банка (ЕЦБ) је ове недеље затражила од грчких банака да не повећавају своју изложеност јавном дугу, укључујући државне обвезнице.

Емитовање обвезница једини је извор комерцијалног задуживања грчке левичарске владе, а грчке банке користиле су краткорочне облигације као залог за средства из ЕЦБ, све док та банка прошлог месеца није престала да их прихвата као колатерал за позајмице комерцијалним банкама, чиме је приступ тих банака финансијским средствима постао скупљи.

Све за штедњу: Европска централна банка

Грчке банке и даље могу да користе средства из европског Хитног фонда за очување ликвидности (ЕЛА), али по знатно вишим трошковима. ЕЦБ је ове недеље подигла максимални ниво средстава који грчке банке могу да повуку из фонда ЕЛА за 400 милиона на 71,1 милиајрду евра.

Вајдман је одбацио тврдње Атине да више не може да испуњава своје финансијске обавезе, напомињући да је укупан јавни дуг Грчке веома висок, али да је постао одрживији захваљујући ниским каматним стопама и споразумима који су омогућили продужење рокова за отплату дуга.

Гувернер Бундесбанке напомиње да јавни наступи грчких званичника, укључујући министра финансија Јаниса Варуфакиса, не уливају поверење јер су њихове изјаве често веома различите у зависности од дана и публике.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Посланик АфД у Бундестагу: Косово ПРОПАЛА држава, регрутни центар радикалних ИСЛАМИСТА (ВИДЕО)

5 (3) Посланик Бундестага из Алтернативе за Немачку (АфД) Јенс Кестнер изјавио је данас да …

Трамп оштро напао Немачку

5 (1) БЕРЛИН – Амерички председник Доналд Трамп оштро је напао свог савезника у Европи, …

4 Коментара

  1. Не јер Грчка постаје превелик баласт за ЕУ-тако ће и са нама бити..

  2. Не јер Грчка постаје превелик баласт за ЕУ-тако ће и са нама бити..

  3. Sve ide ka tome da ce biti vojne intervecije u Grckoj!

  4. Sve ide ka tome da ce biti vojne intervecije u Grckoj!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *