Немачка не даје датум пре 2014

Немачка не даје датум пре 2014

0
(0)

Немачка влада намерава да предложи да се на самиту Европске уније (ЕУ) крајем јуна начелно одлучи да отпочну приступни преговор ЕУ са Србијом. Тачан датум требало би потом, у зависности од напретка у спровођењу споразума Београда и Приштине, да буде утврђен у децембру.

Овај став ће, како у обавештеним круговима у Берлину сазнаје дописница Бете, бити пренет и потпредседници владе Србије задуженој за европске интеграције Сузани Грубјешић када се сутра буде у Берлину срела са представницима немачког парламента и званичницима министарства иностраних послова и савезне
владе.

Према тумачењу саговорника из већинске владајуће странке, Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), канцеларка Ангела Меркел је прошле недеље, уочи састанка посланичке групе ЦДУ којем она није присуствовала, образложила посланицима свој став. Она би желела да самит у Бриселу донесе позитивну одлуку о почетку преговора са Србијом. Канцеларка се осећа обавезном да не одступи од свог става, из августа 2011, када је приликом посете Београду рекла да отпочињања преговора неће бити док не буде постигнут споразум о распуштању паралелних структура на северу Косова и Метохије.

Сада тај договор постоји, али је за конзервативне посланике Бундестага, како је протумачено Бети, проблем то што је то и даље слово на папиру, односно што спровођење најважнијих делова договора Београда и Приштине, оних о полицијским и правосудним структурама на северу Косова, о локалним изборима или о финансирању, треба да уследи тек од средине јула до краја године.

Зато би, према вољи већине ЦДУ-ЦСУ, Бундестаг требало да донесе крајем јуна „двоструку одлуку“ коју, како истичу саговорници, подржава и немачка влада.

Према овој замисли, самит ЕУ би требало да донесе одлуку о начелном отпочињању преговора са Србијом најраније 2014. године, а конкретан датум би потом, кажу саговорници Бете, „требало да буде утврђен у светлу успеха спровођења споразума између Србије и Косова“. Тиме се, како се каже, Србији неопозиво даје зелено светло за отпочињање преговора, али се истовремено Београд подсећа да треба да уради „домаће задатке“ пре него што преговори почну.

Према вољи немачке владе и већине у Бундестагу, уколико се план оствари до краја године, нови самит ЕУ би онда у децембру могао да донесе одлуку о отпочињењу преговора у јануару или фебруару 2014. Ако је за спровођење потребно више времена, датум би могао да буде утврђен и касније.

Тиме је, како се сматра у круговима владе у Берлину, пронађен „пут којим се више интереса ставља под једну капу“: интерес Србије да добије конкретно обећање, интерес низа земаља ЕУ да се сада без даљих услова донесе одлука о преговорима са Србијом и интерес посланика немачке владајуће странке која жели прво да види успех у спровођењу споразума пре отпочињање преговора.

У писму које је у вези са додељивањем датума Србији немачка влада упутила Бундестагу крајем маја каже се да је „немачка влада и Европској комисији и земљама партнерима јасно ставила до знања да очекује делотворно преплитање даљег процеса нормализације (између Београда и Приштине) са преговарачким процесом кроз одговарајућу формулацију преговарачког оквира“.

„Преговарачки оквир мора“, према мишљењу немачке владе, „да обезбеди посебно да напредак у одговарајућим преговарачким поглављима буде везан за напредак у процесу нормализације“, пише у писму председнику савезног парламента.
Бундестаг би 27. јуна требало да расправља о могућем утврђивању датума за отпочињање приступних преговора између Србије и ЕУ.

Самит ЕУ одржава се 27. и 28. јуна. Савезни парламентарни избори у Немачкој су 22. септембра. Одговарајући савезни закон налаже немачкој влади да пре доношење значајних одлука везаних за функционисање ЕУ, укључујући и пријем нових чланица, консултује савезни парламент, Бундестаг.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Изгледа да се Макрону смеши гиљотина?

Изгледа да се Макрону смеши гиљотина?

4.6 (10) 20 пензионисаних генерала француске војске и преко 1000 официра различитог ранга и војника …

Европске вредности и како се лече

Европске вредности и како се лече

5 (4) Социолози из Европске уније који су истраживали став јавности о „европским вредностима“ остали …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend