fbpx
Насловна / Србија / Немачки амбасадор Дитман: Србија да разради систем за добијање азила, то би била основа да избеглице остану дугорочно

Немачки амбасадор Дитман: Србија да разради систем за добијање азила, то би била основа да избеглице остану дугорочно

БЕОГРАД – Иако избеглице на Србију гледају као на земљу транзита, она би требало да разради систем за добијање азила као што је и предвиђено преговарачким поглављем 33, изјавио је вечерас амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман.

„У оквиру поглавља 33 стоји да Србија треба да разради систем за добијање азила што би могло да послужи као основа за избеглице да остану овде дугорочно“, рекао је Дитман на конференцији о избегличкој кризи у Европи, коју је организовала Фридрих Нојман фондација.

Он је на панелу посвећеном стратегијама за борбу са избегличком кризом, истакао да је то вишедименизоналан проблем за чије је решење кључна сарадња са земљама Западног Балкана.

Подсетивши да су те земље понудиле да прихвате 50.000 избеглица, Дитман је истакао да је њихова прерасподела важна, али и да је неопходно да се обезбеди координација међу земљама у региону.

„Нема изолованог приступа том проблему“, рекао је амбасадор и похвалио Србију због свог односа према избеглицама.

Јелена Грујић Зиндовић из Фонда за хуманитарно право сматра да би од избеглица и миграната које пролазе нашом земљом требало узети изјаве које би послужиле као сведочанства у евентуалним будућим процесуирањима ратних злочина.

„За вођење процеса потребно је да се документују ратни злочини и региструју људи који би могли да сведоче пред судовима о томе шта се догодило“, рекла је она.

Директор Миксер Хоусе-а Иван Лалић сматра да су грађани Србије показали велику солидарност и емпатију према избеглицама без обзира на притисак и претње десничара у почетку.

Лалић је нагласио и да би ЕУ морала да пронађе неку заједничку стратегију и усклади своју политику како се не би дешавало да неке земље, као што је Мађарска, подижу зидове, а друге не.

Такође, како је рекао, земље Западног Балкана, треба да сарађују са Немачком и Шведском у борби са избегличком кризом.

Панелом „Будуће стратегије за избегличку кризу“ завршена је конференција која је отворена јутрос у Belgrade Art хотелу у Београду.

(Танјуг)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићеви тројански КОЊИ (и понека кобила) напустили седницу Главног одбора Демократске странке

3.8 (4) Група чланова Демократске странке (ДС) напустила је седницу Главног одбора и пре њеног …

Број миграната који долазе у Србију све већи

5 (2) Број миграната двапут је већи ове него прошле године, а до средине новембра …

2 Коментара

  1. како се на швапском каже одби, пуцаћу?

  2. Srpski receno trazio je da uvali budali!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *