НЕМАЧКИ НАУЧНИЦИ: Корона изазива стерилитет код мушкараца, пуштена због депопулације!

НЕМАЧКИ НАУЧНИЦИ: Корона изазива стерилитет код мушкараца, пуштена због депопулације!

5
(1)

Нова студија наводи да је концентрација сперме смањена за 516% , покретљивост за 209%, а облик ћелија сперме промењен за 400%

Нaучници су издали оштра упозорења да KОВИД-19 смањује плодност код мушкараца и да може допринети депопулацији планете.

Научници кажу да је све више доказа код пацијената о оштећењу тестиса и мањем броју и покретљивости сперматозоида, а почетне студије откривају присуство вируса у узорцима сперме.

Истраживачи са Универзитета Јустус-Либиг у Немачкој. заједно са научницима са Универзитета Алламех Табатаба’и у Ирану пријавили су значајне упале у узорцима тестисног ткива од 84 пацијента са Цовид-19.

Открили су да су упала и ћелијски стрес двоструко јачи у позитивној групи Цовид-19 него у контролној групи.

Истраживачи су такође приметили да је сперма била троструко спорија код пацијената са ЦОВИД-ом, а број сперматозоида уопште био је много мањи.

Студија је открила да је концентрација сперме смањена за 516% , покретљивост за 209%, а облик ћелија сперме за 400% .

Истраживачи су даље приметили да ово представља олигоастенотератозооспермију, један од најчешћих узрока субфертилности код мушкараца.

„Ови ефекти на ћелије сперме повезани су са нижим квалитетом сперме и смањеним потенцијалом плодности“, приметио је водећи истраживач Бехзад Хајизадех Малеки.

„Иако су се ови ефекти временом побољшавали, они су остали значајно и ненормално већи код пацијената са Цовид-19, а величина ових промена такође је повезана са тежином болести“, упозорио је даље Малеки.

Поред тога, истраживачи са Универзитета за науку и технологију Хуазхонг у Вухану (да, тај Вухан) упутили су позив за дугорочну студију о ефектима вируса на плодност мушкараца.

„Предлажемо да постоји хитна потреба за праћењем мушких пацијената са Цовид-19 током опоравка“, приметили су микробиолог Иу Тиан и репродуктивни биолог Ли-куан Зоу .

Претходне студије указивале су на корелацију између вируса и смањене плодности.

Прошле године студија Универзитета у Мајамију открила је да ЦОВИД-19 може да нападне ткива у тестисима и наруши функцију сперме.

У јануару је објављена студија у часопису „Оупен Бајолоџи“, која је упозорила да ЦОВИД представља „глобалну претњу за потенцијал плодности мушкараца“.

Шпански научници такође су пријавили забрињавајуће знакове вируса који нападају мушке репродуктивне органе.

Истраживање које је спровео професор Дан Адерка из медицинског центра Шеба у Тел Авиву, Израел, известило је да је вирус био присутан у 13 процената узорака сперме узетих од прегледаних пацијената са ЦОВИД-19. Такође је открио смањење процента, концентрације и покретљивости сперме за 50 процената код пацијената са умереним симптомима 30 дана након дијагнозе.

Листа студија које вирус повезују са потенцијалном неплодношћу је бескрајна.

Глобалне стопе плодности су се већ смањивале пре ЦОВИД-а брзином светлости, при чему је једно истраживање наглашавало да се глобална стопа плодности готово преполовила на 2,4 у 2017. години, а пројекције показују да ће пасти испод 1,7 до 2100. године.

Друге студије су приметиле да је „укупан број сперматозоида у Северној Америци, Европи, Аустралији и Новом Зеланду опао за 60% у 38 година између 1973. и 2011. године“, а новија истраживања показују да се тренд наставља. Предвиђа се да ће пад КОВИД-а довести до огромног пада наталитета.

србин.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За 9 год. Вучићеве власти Србију је напустило 150.000 младих (град величине Крагујевца)

За 9 год. Вучићеве власти Србију је напустило 150.000 младих (град величине Крагујевца)

5 (3) Девет година власти Српске напредне странке разорило је популацију младих у Србији. Према …

МОНАХ Дамаскин Григоријатски: Одговор Архиепископу Атинском Јерониму на позив на вакцинацију

МОНАХ Дамаскин Григоријатски: Одговор Архиепископу Атинском Јерониму на позив на вакцинацију

5 (13) Благословите. Моје поштовање, Ваше блаженство. ​ Оно што улепшава наш живот и даје …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend