Република СрпскаХелм

НЕМАЧКИ ОКУПАТОР нема ништа против укидања конститутивности народа у БиХ

* Нагласио да пресуда „Сејдић-Финци“ не доводи у питање државотворност три конститутивна народа: „Све док надлежни органи БиХ не одлуче другачије, то остаје на снази“

____________________________________________________________

НЕМАЧКИ диплома Кристијан Шмит, који се лажно представља као „високи представник у БиХ“, позвао је на ограничену реформу Устава БиХ и измене Изборног закона у циљу јачања темељних принципа и транспарентности предстојећих избора у БиХ наредне године.

Шмит је истакао да сви грађани БиХ треба да имају једнака права и да пресуда Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци није једина коју, како је навео, власти у БиХ и даље занемарују.

„Власти морају предузети и кораке које је тај суд наложио у пресудима у предметима Зорнић, Пилав и Шлаку, као и у најрецентнијем предмету Пударић, чиме би се окончала дискриминација на основу етничке припадности или пребивалишта”, навео је Шмит.

Подсетио је да у Анексу IV Дејтонског споразума, који садржи Устав БиХ, стоји да је “БиХ демократска држава, која делује у складу с владавином права и да се Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода и њени Протоколи у БиХ примењују директно као и да имају приоритет над свим осталим законима”, наводи се.

Имајући то виду, Шмит поручује да је време да се сваком грађанину БиХ понуди једнак третман, као што је наведено у пресуди у предмету Сејдић-Финци.

Приметио је да је Савет Европе показао, како каже, велико стрпљење дугих 12 година.

Истовремено, појашњава да намера те пресуде није да доведе у питање државотворност три конститутивна народа.

“Све док надлежни органи БиХ не одлуче другачије, то остаје на снази”, навео је Шмит.

Поручио је да је хитно потребно да се отклони дискриминација у изборном процесу у вези с Председништвом и Домом народа БиХ, како би сви грађани имали једнако право да учествују на општим изборима 2022. године у складу с пресудом Европског суда за људска права.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!