fbpx
Насловна / Србија / Немачки „Велт“: Саудијским новцем се донедавно секуларно Косово претворило у главно упориште салафизма у Европи

Немачки „Велт“: Саудијским новцем се донедавно секуларно Косово претворило у главно упориште салафизма у Европи

Радикализација муслимана на Косову одакле потиче највећи број бораца „Исламске државе“ у Европи, као и предстојећи парламентарни избори у Албанији, неке су од тема којима се бави немачка штампа.

„Главно упориште ИС на Балкану“, наслов је текста у листу Велт од петка у којем Крсто Лазаревић пише о Косову које „по глави становника има највише исламистичких бораца у Европи, у многим џамијама терористичка милиција врбује своје присталице, а кривицу за радикализацију пре свих сноси Саудијска Арабија.“

Лазаревић у чланку такође наводи да „ширење салафзма на Косову потиче из Босне и Херцеговине у којој се деведесетих година на страни босанских муслимана борило неколико хиљада џихадиста. Након рата су многи као знак захвалности добили босанске пасоше. Саудијска Арабија издвојила је милионске износе уз помоћ којих је подстакнуто ширење салафистичког учења на Балкану. Саудијским новцем се, донедавно секуларно Косово, за само неколико година претворило у главно упориште салафизма у Европи.“

„Косово данас по глави становника има највећи број бораца ’Исламске државе’ у Европи. Постоји 316 потврђених случајева у којим су се косовски држављани прикључили џихадистичким групама у Сирији и Ираку. Тренутно се у Ираку и Сирији налази 75 џихадиста са Косова, с којим је отишло још 40 жена и 29 деце. Према наводима снага безбедности, 57 мушкараца са Косова погинуло је као борци ИС“.

„Салафистичка идеологија се на Косову шири у мањим градовима и селима. Један од примера је градић Качаник у југоисточном делу Косова, недалеко од границе са Македонијом. Из тог градића ’Исламској држави’ се прикључило више од 20 мушкараца. Стручњаци сматрају да је разлог за ширење радикалног ислама у руралним регионима велика незапосленост младих. Иначе, више од 60 одсто младих је незапослено и живе у великом сиромаштву“, каже се у тексту.

Разлог што се на Косову раширио радикални ислам, истиче Велт, јесте што косовски Албанци у бившој Југославији нису били претерано религиозни. Због недовољног познавања ислама, они су склонији индоктринацији. Иначе, 115 бораца ИС у међувремену се вратило на Косово. Косовске снаге безбедности тренутно прате 300 опасних исламиста.

Откако се Косово 2014. године прикључило међународној алијанси против ИСИС-а, затворене су канцеларије десет фондација и удружења. Међутим, строге мере снага безбедности су довеле до тога да салафисти сада делују илегално, наводи Велт.

Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тепић: Вучић се завукао у мишју рупу, не спомиње Дахлана и Мадалалу

4.9 (13) Посланица Мариника Тепић изјавила је да се председник Србије Александар Вучић завукао „у …

ВУЧИЋ ПРИПРЕМА ИЗДАЈУ СРБИЈЕ! За успех референдума више неће бити потребно 50 посто бирача?

4 (4) НА референдуме у Србији убудуће неће морати да учествује најмање 50 одсто плус …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *