fbpx

Транспарентност Србија: Закон о министарствима се мења да би се задовољиле потребе власти, а не државе

0
(0)

ТС оцењује да се Закон о министарствима, о ком расправља парламент, мења да би се задовољиле потребе странака власти или појединаца, а не потребе државе.

У саопштењу организације Транспарентност Србија је навела да се залаже за доношење Закона о министарствима у којем је подела надлежности искључиво у функцији ефикасности рада, а не задовољења потреба странака које дају подршку Влади.

ТС је додала да не оспорава нити подржава предлог по коме заштиту животне средине треба издвојити као посебан ресор, а европске интеграције са нивоа владине службе пренети на ниво министарства.

„Ако је то заиста потребно и ако озбиљна, документована расправа потврђује, такво стање треба трајно задржати, да се не би десило да се у некој следећој Влади ‘због штедње’ укидају ресори који су сада проглашени изузетно важним“, оценила је ТС.

Организација је упозорила да у образложењу измена Закона нема ни речи о изузимању Дирекције за електронску управе из делокруга рада Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

„Може се нагађати, на основу чињенице да је то та област била важан сегмент рада досадашње министарке и кандидаткиње за председника Владе, да Дирекција неће нетрагом нестати, већ да је, вероватно, ова област издвојена да би била под директном контролом будуће премијерке“, пише у сопштењу.

Додаје се да је чињеница да се предлогом закона одредба на основу које је Диркеција формирана, брише, а да нема ни помена због чега је то учињено и шта ће бити са Дирекцијом.

„Није то први пут да образложење закона служи само да задовољи форму“, навела је Транспарентност.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радуловић власти и посланицима: Срам вас било! (видео)

5 (14) Народни посланик и председник ДЈБ Саша Радуловић данас је у скупштинском пленуму одржао …

Шта нам урадише од земље Боже благи! Брнабићка, Чеда прашак и Шешељ воде главну реч у скупштини (видео)

3.4 (5) Председник Српске радикалне странке (СРС), др Војислав Шешељ изјавио је данас да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *