fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Транспарентност Србија: Закон о министарствима се мења да би се задовољиле потребе власти, а не државе

Транспарентност Србија: Закон о министарствима се мења да би се задовољиле потребе власти, а не државе

ТС оцењује да се Закон о министарствима, о ком расправља парламент, мења да би се задовољиле потребе странака власти или појединаца, а не потребе државе.

У саопштењу организације Транспарентност Србија је навела да се залаже за доношење Закона о министарствима у којем је подела надлежности искључиво у функцији ефикасности рада, а не задовољења потреба странака које дају подршку Влади.

ТС је додала да не оспорава нити подржава предлог по коме заштиту животне средине треба издвојити као посебан ресор, а европске интеграције са нивоа владине службе пренети на ниво министарства.

„Ако је то заиста потребно и ако озбиљна, документована расправа потврђује, такво стање треба трајно задржати, да се не би десило да се у некој следећој Влади ‘због штедње’ укидају ресори који су сада проглашени изузетно важним“, оценила је ТС.

Организација је упозорила да у образложењу измена Закона нема ни речи о изузимању Дирекције за електронску управе из делокруга рада Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

„Може се нагађати, на основу чињенице да је то та област била важан сегмент рада досадашње министарке и кандидаткиње за председника Владе, да Дирекција неће нетрагом нестати, већ да је, вероватно, ова област издвојена да би била под директном контролом будуће премијерке“, пише у сопштењу.

Додаје се да је чињеница да се предлогом закона одредба на основу које је Диркеција формирана, брише, а да нема ни помена због чега је то учињено и шта ће бити са Дирекцијом.

„Није то први пут да образложење закона служи само да задовољи форму“, навела је Транспарентност.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Добро јутро, Петровићу Петре, добро јутро, шта сте ноћас снили, љето, август, наивне Швабице једре…

5 (7) Чух у „Истиномеру“ да је чак и врховни дворски истраживач Ипсос Богосављевић превентивно, …

Локални медији који нису под контролом власти на ивици опстанка

Новинар Вукашин Обрадовић оценио је да су локални медији у Србији који нису под контролом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *