Србија

Немци и Британци захтевају признавање Косова пре почетка преговора о чланству Србије у ЕУ

Нормализација односа Београд-Приштина треба да се угради у оквир за преговоре о чланству ЕУ-Србија, траже Немачка и Велика Британија у незваничном документу, који доставили партнерима у ЕУ. Берлин и Лондон захтевају да се одмах отвори посебно поглавље 35 које ће се тицати обавезујућег уређивања односа Београда с Приштином.

Немачка и Велика Британија затражиле су од чланица Европске уније да се нормализација односа Београд-Приштина размотри и потпуно угради у оквир за преговоре о чланству ЕУ-Србија, а да се одмах отвори и посебно поглавље 35 преговора које ће се тицати обавезујућег уређивања односа Београда с Приштином.

То се наводи у незваничном документу, “нон-пејперу”, чију је копију добила агенција Бета, а који су Берлин и Лондон доставили партнерима у ЕУ, захтевајући да “видљив и трајан напредак у односима Србије и Косова треба да постепено уроди потпуном нормализацијом у виду правно обавезујућег документа”.

Уз поглавља преговора о правди, слободама, правосуђу и владавини права, како је наглашено, одмах треба покренути поглавље о нормализацији односа с Косовом, с тим да преговори о свим поглављима буду посебном одредбом повезани с том нормализацијом.

Кад је реч о “правној тековини” – законима и прописима ЕУ, “Србија мора обезбедити да њено законодавство, укључујући њене географске размере, не долази у супротност с пуном нормализацијом односа с Косовом”, наводи се у уводном образложењу овог документа од десет тачака који су владама ЕУ доставиле Немачка и Велика Британија.

Према објашњењу упућених европских дипломата, Немачка и Велика Британија траже да се, с једне стране, Београду, а из тога произлази посредно и Приштини, за будуће преговоре о придруживању с ЕУ, као неодвојиви услов наметне то да сређивање, уређивање узајамних односа “везано напредује” кроз сва преговарачка поглавља.

Такође, тражи се и да то коначно, кад се Србија нађе на прагу Уније, “уроди решењем прихватљивим за све”, а посебно за ЕУ и кад је у питању државно-географско одређење Србије, “њене геограгске размере”, стоји у немачко-британском документу.

Нико сада не може предвидети какво ће то коначно и неопозиво решење бити за односе Србија-Косово, али немачко-британски захтев значи да се у часу уласка у чланство ЕУ тачно знају границе Србије и да се не понови ситуација с Кипром који је, као подељена држава на грчки и турски део, ушао у чланство ЕУ.

“Према томе”, наводе Берлин и Лондон, “одвијање преговора о чланству ће бити одређено помаком у процесу нормализације, а то ће помоћи да се зајамчи ваљано функционисање ЕУ и њене политике пријема нових чланица после уласка у чланство Србије и/или Косова”.

Отуд ова начела морају бити уграђена у коначни вид “преговарачког оквира” ЕУ за преговоре са Србијом.

Да би се “зајамчило да до потпуне нормализације дође на крају преговарачког поступка, достизање такве потпуне нормализације (а то значи правно обавезујућег споразума који гарантује да Србија и Косово могу наставити сопственим путевима ка ЕУ и да обе стране буду у стању да у целости остварују своја права и спроводе своје одговорности) мора бити постављено као завршни услов за Поглавље 35”, додаје се у првој тачки документа.

Дубинску анализу – скрининг тог поглавља треба одмах спровести и оно мора бити отворено на почетку преговора и не може бити затворено пре достизања потпуне нормализације односа Србије и Косова, наводи се у документу.

Поред осталог се у другим тачкама “нон-пејпера” предочава нужност да се кроз посебну “одредбу о неравнотежи” стално одмерава шта је учињено, а шта не у нормализацији односа, тако да изостанак довољног напретка може закочити свеукупне преговоре о чланству.

Такође се наводи да треба унети и механизам који ће спречити да Косово или Србија једно другог коче на путу ка ЕУ, уз опаску да би то и правно обавезујуће можда требало унети у Споразум о уласку Србије у чланство ЕУ, с тим да се о томе расправља већ током преговора.

Немачка и Велика Британија траже да се партнери у ЕУ сагласе и о томе да је саставни део процеса нормализације и стални дијалог Београда и Приштине о решавању отворених техничких и правних питања.

Берлин и Лондон у “нон-пејперу” указују да “стављање нормализације у жижу Преговарачког оквира не сме умањити нужну пажњу за преостале изазове који пред Србијом стоје у спровођењу унутрашњих реформи, посебно кад је реч о владавини права у Поглављима 23 и 24”, с којима се најпре креће у преговорима.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!