НЕМЦИ ЧИНИЛИ ТАКВЕ ЗЛОЧИНЕ, А САД НАМ ДРЖЕ ЛЕКЦИЈЕ! Историчар Павловић реаговао на изјаву немачког амбасадора

НЕМЦИ ЧИНИЛИ ТАКВЕ ЗЛОЧИНЕ, А САД НАМ ДРЖЕ ЛЕКЦИЈЕ! Историчар Павловић реаговао на изјаву немачког амбасадора

На сраман став немачког амбасадора Томаса Шиба, који је изјавио да очекују од Србије да призна да је у Сребреници почињен геноцид, реаговао је и историчар Момчило Павловић.

“Претерао је немачки амбасадор у Србији. Немци, посебно званичници, из разлога историје, требало би да се уздрже у оваквим изјавама и да не деле лекције Србима и Србији о злочинима.

Три пута је немачка војска у 20. веку растурала и пустошила Србима државу. При том, немачка војска је починила стравичне злочине над Србима. Треба ли да помињемо, само у Другом светском рату, логоре, затворе, стрељања у Крагујевцу, Краљеву и другим местима. Или активно учествовање немачких снага у бомбардовању Србије 1999. године. Размере немачких злочина у Европи 20. века су јединствене и неупоредиве. Господо, да није било ваше активне помоћи сепаратистичким и шовинистичким намерама републичких руководстава у разбијању југословенске државе, почев од Словеније и Хрватске па редом до албанских сепаратиста и терориста на Косову и Метохији, не би било ни злочина, ни протеривања па коначно ни Сребренице.

Разорни рад и грубо мешање, и онда и данас, активним подржавањем сепаратизма и сврставањем на једну страну у југословенском сукобу, не доприноси помирењу на овим просторима. Наравно да Немачка ни друге велике силе нису криви за распад југословенске федерације, посебно не за злочине, али, да су и онда и данас активно доприносили нестабилности, у то нема сумње.

Ову изјаву о осетљивом питању злочина у Сребреници, као и активну подршку албанском сепаратистичком руководству на Косову и Метохији и из ратне пропаганде прихваћену истину да су Срби злочинци, да су направили геноцид над Бошњацима и Албанцима, па и Хрватима и да их треба казнити одузимањем територије, треба схватити и као оправдање њихове политике у југословенском сукобима. И намеру да се Србима у Босни и Херцеговини одузме и право на Републику Српску, на идентитет и да се, насилно упркос својој вољи, угурају у оквир државе Босне и Херцеговине и постану грађани другог реда. У Хрватској, и на Косову и Метохији то је Србима већ учињено.

Рат у Југославији је, упркос ратној пропаганди био сурови грађански рат, у којем су активно учествовале и стране силе, посебно Немачка. Срби су ратовали тамо где су живели бранећи државу коју су сматрали својом. Злочини којих је било на свим странама, су ланац несреће, акција и реакција, злочин и одмазда.

При том, не треба ни бранити ни правдати ниједан па и најмањи злочин, посебно оне над цивилима. Међународни суд правде је 2007 по тужби Босне и Херцеговине против СРЈ злочин у Сребреници оквалификовао као геноцид, али Србију није повезао са овим догађајем. Није ли довољно што је Скупштина Србије усвојила Резолуцију о Сребреници, што су се председници и други званичници Србије извињавали, што су највиши српски званичници били на комеморацијама у Сребреници?

И амбасадор Немачке и други амбасадори треба да граде добре односе, да зидају а не да руше, да мире а не да завађају подршком, пре свих, хрватском шовинизму, словеначком сепаратизму почетком деведесетих унилатералним признавањем отцепљених југословенских република, данас изазивачком албанском шовинизму и сепаратизму на Косову и Метохији, ћутањем пред насилним протеривањима и злочинима над Србима. И коначно да непристрасним приступом помогну у озбиљним истраживањима не само злочина у Сребреници него и других злочина на просторима бивше Југославије.”

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Павић: Над Европом је баук четвртог рајха који је себе лишио идеала за које би умирао

Павић: Над Европом је баук четвртог рајха који је себе лишио идеала за које би умирао

* Да ли је на помолу повратак у 1939-ту? У строго војном смислу – никако. …

Додик немачком Die Welt: Због чега Немачка, или било ко други, треба да влада БиХ?

Додик немачком Die Welt: Због чега Немачка, или било ко други, треба да влада БиХ?

* „На своју функцију сам изабран са 60 одсто гласова. А министарка (Аналена Бербок) представља …

5 Коментара

 1. boza, limunada, kikiriki, semenke, orasnice … trice i kucine… zlatni zubi, ringispili, vasarske mecke i tepsije …
  — ceko bi od intelektualca istoricara mnogo vise; Srbija rat nije pocela, Srbija genocid nije pocinila, vec se branila od onih odpadnika sto odavno svoje drzavice prave, pa makar se svabe i eu naljutili i od muke posrali, a djindjici, francetici, vucicodlacici, podmukli seselji, bedici, mihajlovicke, et cetera, et cetera, et cetera, pokupili svoje krpice i otisli odkud su dotumarali. — ne sa eu oprastanje i pomirenje, jer to je nemoguce, sa onim ko tri puta vrsi genocid nad Srbskim narodom se mora drugacije razgovarati. — ma pogledajte fotografije onih sto su na klanja i streljanja isli, zar ti seljaci, zene i deca, jedva pismeni bi mogli nekom zlo naneti. — NE zaboravljanju Srbskih Zrtvi, nuzan je zahtev za isplatu ratne stete. — genocid je evropa cinila, pomognuta zlikovcima iz krvatske, ljutog ustasluka dalmatinskoga, i prevalitanskoga, uz pomoc maloumnih arnauta, poslanih, onih danas vladajucih, bosanaca-ustasa kojih je u vlasti mnogo vise nego Srba. — istina je jednostavna, samo je treba reci, svoje traziti a ne samare primati pa se zahvaljivati i za milost moliti.
  — na totalnu kapitulaciju smo primorani, vise u miru nego u ratu, pa jos neki suntavi cobani skoluju se u zlikovaca genocidnih, pa se tim jos hvale i otvoreno im sluze.
  — tudjini ovde neukorenjeni, sluge fasista i krvnika, masoni i papisti, vi sto novi poredak pravite, ODJEBITE, ovde vam mesto nije.
  — ,,istoricari,, hladnu glavu istina imate, al za to sto prazna je.
  — Sveta Zemlja Srbska u Srbske ruke.

 2. Dobro je da se bilo ko oglasio na ovaj ispad nemačkog ambasadora, kad već vlada ćuti kao zalivena.
  Samo ne svidja mi se to aboliranje zapada i nemačke za rat u SFRJ. Naravno da su oni u velikoj meri odgovorni za njega. Čak mnogo više od ovdašnjih naroda. To što su ovdašnji narodi glupi pa nisu shvatili u šta ih zapadni prijatelji guraju je sasvim druga stvar. Oni su samo bili orudje zapada za kolonizovanje Balkana. Podmetnuli su naša dupeta da oni ne bi krvarili svoja. Osim toga, nemačka nije znala šta će sa naoružanjem istočne nemačke, pa ga je jevtino prodala jugoslovenskim secesionistima. pa onda vatikan za koji oni svi zajedno igraju, nekad manje, nekad više. I vatikan je imao svoje razloge, a dabome i svoje metode da zakuva čitavu situaciju. Najmanje objektivnih realnih razloga za rasturanje SFRJ su imali njeni narodi. Sve svoje zle namere i zla dela su pokrivali pričom o Srbima porobljivačima koji sprečavaju male narode da se razviju. Evo, sad su se razvili. Pujdali su ih i napumpavali njihovu mržnju i ratobornost sve dok ovi stvarno nisu nasrnuli na Srbe. To je bio taj rat. A sad ovde neki istoričar kukavički i ulizički, presamićen u položaj “sluge pokornog” žvalavi kako zapad nije odgovoran za rat u SFRJ. Nego šta je, nego odgovoran. I za to nam duguje izvinjenje i obeštećenje, a ne da nam servira ovakva gestapovska uvrtanja mozga.

 3. Влада Србије се не оглашава зато што није српска и зато што је колаборационистичка. О томе како је изабрана боље и да не говоримо.
  У Сребреници је било стрељање неколико стотина ратних злочинаца који су клали, силовали, палили и мучили српско становништво у широј околини Сребренице. Скоро 200 села је сравњемо!
  И то је то. Потребно је пронаћи озбиљног представника и гласати за њега, уместо садашњих издајника и лажне опозиције.

 4. hvala bogu da Srbija ima jos takvih istoricara kao sto je gospodin Pavlovic. ljudi poput njega bih trebali da se ukljuce u dokazu stranim “ neznalicama” o istoriji Balkana. Ovo treba prevesti na sve jezike Evrope i poslati svim bibliotekama sveta tako da deca buducnosti mogu nauciti pravu istoriju Balkana ..Srpska drzava treba finansirati takav poduhvat.

 5. Ako neznaš odgovoriti,bolje je ne odgovarati.Takav slabašan tekst pišu deca u srednjoj školi.Gos.njegova exselencija nemački ambasador,gebelsovski objasni “najveći” zločin u XX.veku,a naš “istoričar”srpski,popišano čuti ko krpanov ministar.Kaže tri rata je vodio Švaba,što je tačno,a naš “istoričar” ga opravdava,još mu se izvinjava,Vrati diplpmu,ili je dobro zakuj na zid da je ne izgubiš.Ako hoćeš da se opravdaš,napiši ponovo komentar i osvrt na ambasadorske paškvale,i podseti Šiba /ako je zaboravio/na švapsko pravilo koje je važilo samo za Srbe u II.s.r.100 za jednoga.Nemac je izvršio najveće zloćine u istoriji,a bio je mentor zločincima u svim ratovima koje i dan-danas podržava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *