Немци неће да их шпијунирају – формира се е-маил "MADE IN GERMANY"

Немци неће да их шпијунирају – формира се е-маил „MADE IN GERMANY“

0
(0)

Ако неки Немац (читај Србин) хоће да пошаље е-маил неком примаоцу у Немачкој нема разлога да подаци иду преко америчких сервера. Полазећи од те логике, у Немачкој је покренута иницијатива да се формира чисто немачка мрежа, пре свега зато да не била у дохвату праћења од стране америчке тајне службе НСА на које је свет упозорио Едвард Сноуден (Едwард Сноwден).

“С обзиром на мучну историју шпијунирања током нацистичке, потом и комунистичке владавине, Немци су веома осетљиви на то како се поступа с подацима о њима”, цитира Вашингтон пост (Тхе Wасхингтон Пост) Јана Оетјена из фирме ГМX која је један од највећих оператора електронске поште у Немачкој. ГМX, заједно с двема конкурентским фирмама, нуди “е-маил Маде ин Германy” који ће ићи само кроз немачке сервере ако се е-маил комуникација одвија унутар Немачке.

Немци, који себе сврставају међу најближе америчке савезнике, били су непријатно изненађени тиме што су Американци пратили комуникације у Немачкој, а посебно тиме што је прислушкивана и канцеларка Ангела Меркел. Предлагало се да се одбеглом Сноудену, у знак признања за откривање истине о шпијунирању немачких комуникација, одобри азил али се с тим није сагласила Меркелова.

Али, ни тај “властити”, тј “е-маил Маде ин Германy”, неће моћи Немце сасвим да зашитити од шпијунирања. Страним, пре свега, америчким тајним службама, шпијунирање Немаца ће сигурно бити отежано али се Немци сигурно неће ни убудуће одрећи Фејсбука, Твитера и других социјалних мрежа као и других услуга (Гоогле, microsoft…) које се реализују кроз америчке сервере.

На идеју о сопственом интернету дошли су пре годину дана у Ирану. Најдаље је у томе отишла Северна Кореја у којој велика већина људи нема приступ Интернету, а ти који имају – могу да сурфују само на домаћим вебовима. 

 

Балкан магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачке службе упозоравају посланике да Интернетом кружи листа за одстрел политичара

Немачке службе упозоравају посланике да Интернетом кружи листа за одстрел политичара

5 (3) Немачка криминалистичка служба (БКА) упозорила је да на интернету кружи листа за одстрел …

Нови немачки канцелар највероватније долази из редова Зелених, Вучић пада у немилост

Нови немачки канцелар највероватније долази из редова Зелених, Вучић пада у немилост

5 (1) Како је досадашња пракса показала, коме год од страних државника Александар Вучић пружи …

Један коментар

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend