fbpx

Немци неће да их шпијунирају – формира се е-маил „MADE IN GERMANY“

0
(0)

Ако неки Немац (читај Србин) хоће да пошаље е-маил неком примаоцу у Немачкој нема разлога да подаци иду преко америчких сервера. Полазећи од те логике, у Немачкој је покренута иницијатива да се формира чисто немачка мрежа, пре свега зато да не била у дохвату праћења од стране америчке тајне службе НСА на које је свет упозорио Едвард Сноуден (Едwард Сноwден).

“С обзиром на мучну историју шпијунирања током нацистичке, потом и комунистичке владавине, Немци су веома осетљиви на то како се поступа с подацима о њима”, цитира Вашингтон пост (Тхе Wасхингтон Пост) Јана Оетјена из фирме ГМX која је један од највећих оператора електронске поште у Немачкој. ГМX, заједно с двема конкурентским фирмама, нуди “е-маил Маде ин Германy” који ће ићи само кроз немачке сервере ако се е-маил комуникација одвија унутар Немачке.

Немци, који себе сврставају међу најближе америчке савезнике, били су непријатно изненађени тиме што су Американци пратили комуникације у Немачкој, а посебно тиме што је прислушкивана и канцеларка Ангела Меркел. Предлагало се да се одбеглом Сноудену, у знак признања за откривање истине о шпијунирању немачких комуникација, одобри азил али се с тим није сагласила Меркелова.

Али, ни тај “властити”, тј “е-маил Маде ин Германy”, неће моћи Немце сасвим да зашитити од шпијунирања. Страним, пре свега, америчким тајним службама, шпијунирање Немаца ће сигурно бити отежано али се Немци сигурно неће ни убудуће одрећи Фејсбука, Твитера и других социјалних мрежа као и других услуга (Гоогле, microsoft…) које се реализују кроз америчке сервере.

На идеју о сопственом интернету дошли су пре годину дана у Ирану. Најдаље је у томе отишла Северна Кореја у којој велика већина људи нема приступ Интернету, а ти који имају – могу да сурфују само на домаћим вебовима. 

 

Балкан магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: У Србији незапосленост и сиромаштво, плате ниске, пензије још ниже! Вучића не руши неспособна опозиција

4.4 (85) У Србији “ауторитарном систему не жели да се потчини танки слој образованих људи …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ Власт у Србији дозволила изборе, сад су болнице препуне заражених људи

5 (9) Прво је Србија контролисала епидемију, а сада епидемија контролише Србију – овако немачки …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *