Немци су на данашњи дан 1941. године побили више од 400 Нишлија

Немци су на данашњи дан 1941. године побили више од 400 Нишлија

1
(1)

Ниш – Полагањем цвећа и венаца и евоцирањем успомена на Нишком старом гробљу је одржан комеморативни скуп поводом 78. годишњице првог бомбардовања Ниша у Другом светском рату.

Градоначелник Ниша са сарадницима, представници градске општине Палилула, Војске Србије и полиције, великог броја удружења и друштава за неговање слободарских традиција положили су цвеће и венце, а представници СПЦ одржали су парастос свим страдалима од априла 1941. до средине октобра 1944. године, када је Ниш ослобођен од окупатора.

Тог 8. априла 1941. године у 5.30 на уснули град у пратњи двадесетак ловачких авиона на Ниш се стуштило 40 немачких бомбардера „штука-јункерс 87”, који су сејали смрт више од једног сата.

Само тог априлског јутра, записано је у хроникама и архивској грађи, погинуло је више од 400 људи, највише радника фабричких и индустријских постројења, који су ишли на посао, или су већ били у производним погонима.

У истом нападу рањено је више од 700 становника Ниша. На мети немачких бомбардера највише је била велика Железничка радионица, која је тада запошљавала преко три и по хиљаде радника и која је радила у три смене, али и друге фабрике.

Знак за узбуну касно је дат, када су бомбардери већ били изнад града, затајила је и противавионска одбрана, што је допринело да последице овог првог ваздушног напада на Ниш буду много теже.

У рушевинама својих кућа страдале су бројне и целе нишке породице, а много људи убијено је и рањено на улицама. Пошто није било одбране града, немачки авиони су се спуштали веома ниско и из митраљеза косили оне који су покушали да пронађу спас.

Болнице су биле препуне рањених и повређених, а данима после тога становници Ниша и околних места опраштали су се од погинулих. Тог истога дана немачки бомбардери више пута су се враћали и у њиховим налетима уништени су мостови на Нишави и Јужној Морави и градске улице и прилазне саобраћајнице.

Ниш је после 8. априла 1941. године до краја Другог светског рата бомбардован укупно још 45 пута. Десетак пута, док га нису потпуно окупирали и заузели, бомбардовали су га Немци, а после тога стално је Ниш био под бомбама савезне авијације, која је из ваздуха гађала немачке јединице и команду.

Аутор: Тома Тодоровић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За викенд затварају све, радним данима кафићи и ресторани до 18 часова?

За викенд затварају све, радним данима кафићи и ресторани до 18 часова?

5 (3) Београд — Док Србија с нестрпљењем очекује вероватно најдреаматичнију седницу Кризног штаба, у …

У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва, а око пола милиона у апсолутном сиромаштву

У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва, а око пола милиона у апсолутном сиромаштву

5 (1) У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва или …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend