Неплатишама ТВ претплате ће блокирати део примања, пленити имовину…

0
(0)

ТЕЛЕВИЗИЈСКА претплата ускоро ће бити укинута, да би поново била враћена од јануара 2016. године, у износу од 500 динара. Нацрт Закона о јавним медијским сервисима, који уређује ову област, требало би да буде усвојен на првој наредној седници Владе Србије, а потом да по хитном поступку стигне и пред посланике.

Он је део пакета медијских закона у коме су још и нацрти закона о јавном информисању и о електронским медијима. Сви заједно требало би да буду усвојени до краја августа. Овај о јавним сервисима највише интересује грађане Србије, јер им „завлачи руку у џеп“.

Раније најаве да ће претплата бити укинута оствариће се чим престане да важи постојећи закон, али је ово стање, према нацрту, орочено до краја 2015. године. За почетак 2016. године све мора да буде спремно за нови модел наплате. У међувремену, рад јавних сервиса финансира се директно из буџета Републике Србије.

ТВ претплата биће наплаћивана као такса. Засада је прописан износ од 500 динара, који ће се повећавати у складу са индексом раста потрошачких цена. Из посла наплате биће искључен ЕПС, а уплатнице ће слати сами јавни сервиси. И Радио-телевизија Војводине и Радио-телевизија Србије мораће да направе базу корисника, а обавезу да плаћају имаће корисници ЕД бројева, којих је око 3,2 милиона у Србији. Податке о онима који треба да плаћају претплату прикупљаће од МУП, пореске управе и електродистрибуција, а Влада ће у року од 90 дана донети акт који ће уредити овај посао.

Ако посланици усвоје закон у облику у коме га је написала радна група Министарства културе и информисања, неплатишама може бити заплењена имовина или обустављен део зараде.

– Не треба правити атмосферу као да се уводи нешто ново, специјално за јавне сервисе. И до сада су постојали механизми принудне наплате за друге комуналне и сличне услуге и нема разлога да се за ову таксу уводе посебна правила – објашњава Слободан Кремењак, један од чланова радне групе која је писала нацрт закона.

На нови модел наплате, објашњава се у образложењу нацрта закона, треба да се пређе због мањкавости постојећег. Проценат наплате ТВ претплате пао је на испод 30 одсто, што рад јавног сервиса чини неодрживим.

Садашње „радидифузне установе“ РТС и РТВ замениће – јавне медијске установе РТС и РТВ.
ПОВЛАШЋЕНИ

ОД плаћања таксе за гледање ТВ програма биће изузете школе, болнице, удружења особа са инвалидитетом, установе за смештај социјално угрожених. Ослобођени ће бити, ако живе сами или су храниоци породице, сви пензионери с минималним примањима, глуви, слепи, инвалиди, корисници социјалне помоћи, власници објекта који се не користи, ако већ на другој адреси већ плаћају претплату…

 

И. МИЋЕВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због претњи Александру Вучићу на Твитеру београђанин Драган Милошев добио 11 месеци затвора

3.7 (6) Београђанин Драган Милошев осуђен је у среду првостепено у Вишем суду на шест …

Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

4.4 (14) Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, …

12 Коментара

 1. ovo je mala laz naseg nam dragog Vucka.

 2. Da ukinuta od 31 decmbra 2015 a od 1.1.2016 uvode ponovo…

 3. Jadni smo ljudi…treba nam ovo,na žalost…

 4. Sta taj sve nije obecao, mene interesuje sta bi sa onim pokradenim glasovima sto su nam Vucko i Toma pokazivali ? Postenjacine!

 5. …a kako bi bilo da svima iskljuce RTS pa ko zeli nek se sam javi za prikljucenje…npr kao za kablovsku…SMARACI !!!!!!!!

 6. Neko je rekao: ,,pretplata samo preko mene mrtvog“. E… pa…Ma, ne do bog

 7. Gori si ti od njih. Od kad se baviš politikom lažete ti i tvoji prijatelji iz SNS-e ovaj nesretni narod.

 8. -Gluvi i slepi biće izuzeti od plaćanja taksi..Ovo je biser..Inače – država je izmislila da krade od naroda – ne treba da se radi i zaradi, već napraviš bankrot sa svojim sposobnostima i još sebe nagrađuješ tako što izmišljenim sistemom prinudne naplate sebi otimaju nekretnine, pokretnine, novac..Umesto da narod obešteti šta im je pokradeno – oni samo kradu i kradu još više.. Ovakav lopovluk smsiliti u ime države..

 9. da li smes da pohapsis ali stvarno lopove koji urnisase drzavu a sad narod da placa ceh.I tebe su postavili isti koji su instalirali milosevica djindjica tadica sjebali smo se nacisto.

 10. čovek od reči—-hahahahaaha,koji prevarant

 11. …Ali ce biti ponovo uvedena.To nisam rekao ali sam mislio da se podrazumeva.HA,HA,HA!

 12. Sad mi nije jasno.Jel da placam preplatu za nacionalnu tv ili ne?Mislim do tog datuma 2015???????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend