понедељак , 21 септембра 2020

Несмањеном жестином гутамо шарене пилуле за лилуле

0
(0)

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, у Србији је прошле године драстично смањена потрошња лекова за смирење у односу на 2011. годину, док лекари тврде да потрошња није опала, већ да сада лекове купују пацијенти о свом трошку.

Портпаролка РФЗО Сања Миросављевић каже да је лане о трошку фонда издато 6.932.840 паковања анксиолитика, у које спадају „бромазепам“, „дијазепам“, „лоразепам“, „ксалол“, „седабенз“ и „заксол“, док је годину дана раније на рецепт издато 9.437.778 кутија ових лекова.

Миросављевић је објаснила да је смањењу потрошње лекова за смирење допринела примена прописа, који је ступио на снагу крајем 2011. године, а према ком изабрани лекар анксиолитике може да издаје најдуже три месеца, после чега мора упутити пацијента код психијатра.

Невена Димитријевић, изабрани лекар у Дому здравља Вождовац, каже да потрошња лекова за смирење није опала, већ да их пацијенти купују о свом трошку.

– Ови лекови су добри за опуштање мишића и кардиолози их препоручују пацијентима који имају повишен крвни притисак да их користе уз терапију. Међутим, овим пацијентима не пада на памет да после три месеца одлазе код психијатра и они од изабраних лекара добијају приватни рецепт и са њим купују лек – нагласила је Димитријевић.

Др Димитријевић каже да за приватни рецепт лекари немају посебан образац, већ да се он може издати на обичном парчету папира и да је фармацеутима у апотекама важно да на њему има печат и потпис лекара.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *