fbpx

Нетанијахуов лов на америчке „кртице”

0
(0)

Израел покренуо истрагу против чланова Безбедносног савета због сумње да иностранству одају државне тајне од виталног значаја за безбедност земље

„Односи ЦИА и Мосада, најближих обавештајних савезника, али и љутих ривала, поново су достигли тачку замрзавања”, забележено је у уводној реченици анализе израелског дневника „Хаарец” која није доспела на странице листа. Из разумљивих разлога. Повод необјављеном напису био је неочекивани прекид седнице Безбедносног савета Израела, минуле среде – због сумње да „неко” од учесника одаје државне тајне домаћој јавности, али и „факторима” у иностранству које имају витални значај за безбедност земље.

„Цурење” информација сада је предмет свеобухватне истраге којом би требало да се уђе у траг виновницима, каже се можда највеће обавештајне афере у минулих неколико година.

На састанку Безбедносног савета премијер Бењамин Нетанијаху је, уместо увода, саопштио учесницима – деветнаесторици министара и шефовима три безбедносне службе – да се седница одлаже. „Кртица (шпијун) седи за нашим столом”, рекао је да би, потом, прихватио предлог министра за инфраструктуру Узија Ландауа да се сви учесници састанка подвргну провери на детектору лажи.

Званично, трага се за „кртицом” која одаје виталне тајне представницима штампе. У Јерусалиму и у Тел Авиву, међутим, сматра се јавном тајном да су „издајице” познате и да информације не шаљу новинарима. Сврставају се у такозвани лагер присталица политике Вашингтона. Познаваоци прилика додају да је афера „кртице” покренута не би ли се добио „опипљив повод” за санкционисање криваца.

Афери су, почетком недеље, претходили написи у водећим америчким дневницима, по којима је председник Барак Обама повукао „црвену линију”, опомињући Израел да не одлучује самоиницијативно о нападу на нуклеарна постројења у Ирану. Уље на ватру долио је магазин „Тајм”. Износећи поверљиве податке из расправа у Безбедносном савету Израела, магазин је закључио: „Нетанијаху и (Ехуд) Барак не одустају од напада на Иран у најскоријој будућности”.

„Препознајући архитектуру отицања информација, саветници премијера предложили су да се актуелна афера покрене управо на почетку безбедносне седнице”, тврди извор „Политике” у Тел Авиву и додаје: „Тренутак за акцију добро је одабран – уочи посете заменика главнокомандујућег армије САД Џемса Винифилда није требало откривати даље намере владе”.

Стицајем околности, или сходно потребама безбедносног апарата, алармно звоно је активирао најтиражнији национални дневник „Једиот ахаронот”. Уочи састанка безбедносног врха, минуле среде, дневник је цитирао три кључне теме седнице. Паушално набрајање – нуклеарни програм Ирана, односно његово заустављање, грађански рат у Сирији и нагли раст популарности Муслиманског братства у Египту – није, само по себи, био довољан разлог за дизање узбуне. Подстакла ју је чињеница да се лист позвао на неименоване изворе међу учесницима и да је описао неслагања у безбедносном врху Израела око предузимања даљих корака.

Занимљиво је да је премијер Нетанијаху заштитнички стао пред уредништво и ауторе дневника. „Они (новинари) су радили свој посао и нико нема право да их због тога позива на одговорност”, рекао је премијер додајући да ће оштрину закона искусити они који су одговорни за отицање информација.

Упућени су склони тумачењу да је „Једиот ахаронот”, близак безбедносним структурама Израела, извештавао по налогу Мосада, не би ли се санкционисали они који шаљу „писма” америчким „рођацима”. У прилог наведеном иду спекулације по којима јеминистарУзи Ландау иницијатор афере у Безбедносном савету која би требало да буде окончана хапшењем „кртица” у владиним круговима.

Министар инфраструктуре Ландау, познатији је јавности као бивши министар за националну безбедност, а данас као претпостављени „у сенци” три безбедносне службе Израела – цивилнообавештајног Мосада, војнообавештајног Амана и унутрашње службе Шин Бет.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија упозорава Израел да прекине са бомбардовањем Сирије

0 (0) Москва позива Израел да прекине са бомбардовањем територије Сирије и упозорава на последице …

Хрватска остаје без израелских авиона Ф-16 „барак”

0 (0) Уговор о продаји Хрватској 12 половних авиона Ф-16 „барак”, које је користила израелска …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *