НЕВЕРОВАТНО! Вучићев режим продао земљиште канадској фирми да ископавају и односе злато!

НЕВЕРОВАТНО! Вучићев режим продао земљиште канадској фирми да ископавају и односе злато!

КАНАДСКА рударска компанија “Невсун”, која је недавно постала власник истражних права за лежиште Чукару пеки, код Бора, потенцијално најбогатијем светском ресурсу бакра и злата, намерава да геолошка истраживања те области оконча до краја следеће године, након чега крећу припреме за – отварање рудника – сазнају “Новости”. Према информацијама нашег листа, уз буџет од 60 милиона долара, “Невсун” намерава да до септембра 2017. године уради још око 113 километара бушотина, након чега крећу са израдом физибилити и студије отварања рудника, који ће се, сада је потпуно сигурно, експлоатисати подземним путем, будући да се богата руда бакра и злата налази на великим дубинама.

Упоредо с тим, “Невсун” планира да уради и све пратеће послове као што су добијање неопходних дозвола за отварање рудника, откуп земљишта, студију утицаја рада рудокопа на животну средину, начин екплоатације и прераде руде из налазишта у околини Бора.

Конкретно, “Невсун” ће у истраживања горње зоне налазишта Чукару пеки инвестирати до 40 милиона долара и израдити 50.000 метара бушотина. У доњој зони тог лежишта, где им је партнер америчка рударска корпорација “Фрипорт Мекморан”, уложиће се додатних 20 милиона америчких новчаница, са циљем да се изради још 67.000 метара бушотина и тиме, дефинитивно, стави тачка на геолошка истраживања ове области.

Најновија истраживања показују да је у једној бушотини, на дубини од 179 метара, пронађен слој од 84 метра у коме је садржај бакра 10,75 одсто и злата од 10,86 грама по тони! Још је фантастичнији резултат друге бушотине где је у слоју руде, дебљине 46 метара, пронађен депозит од невероватних 15,85 процената бакра и чак 16,77 грама по тони злата!

Примера ради, у рудницима из састава РТБ “Бор” тренутно се експлоатише руда са највише – 0,4 одсто црвеног метала! Литературни податак казује да се лежишта са један одсто бакра, уколико их прате одговарајуће количине руде, сматрају – изузетно профитабилним! Ипак, о каквом се богатству ради, најбоље, без сумње, сведочи податак да је за протеклих 110 година рударења у Бору добијено пет милиона тона бакра и близу 160 тона злата.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Уместо да брани интересе ПОКРАДЕНОГ народа Табаковић брани интересе страних банкара и лихвара!

Уместо да брани интересе ПОКРАДЕНОГ народа Табаковић брани интересе страних банкара и лихвара!

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да НБС неће допустити да негативна појава …

Све вас треба ПОХАПСИТИ! Продали сте налазишта злата Кинезима вредна преко 10 милијарди € за само 350 милиона €!

Све вас треба ПОХАПСИТИ! Продали сте налазишта злата Кинезима вредна преко 10 милијарди € за само 350 милиона €!

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је један од стубова развоја енергетике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *