Нови Пазар: Основној школи Свети Сава променили име у Халифа Бин Заједа ел Нахјана

Нови Пазар: Основној школи Свети Сава променили име у Халифа Бин Заједа ел Нахјана

Нови Пазар – Нову школску годину ђаци новопазарске OШ „Свети Сава“ започели су у клупама школе која сада и званично носи име оснивача УАЕ Халифа Бин Заједа ел Нахјана.

И поред бројних негативних реакција које су пратиле најаву могућности да се та школа више неће звати по највећем српском архиепископу и просветитељу, одборници Скупштине Општине Нови Пазар једногласно су донели одлуку да школа промени назив.

Одлуку о промени имена донели су у знак захвалности због донације од више од седам милиона евра, од које су изграђени школа, вртић и дијагностички центар у том месту. А да би „вук био сит, а овце на броју“, одборници су истовремено одлучили да се ОШ „Александар Стојановић Лесо“ у селу Дежева, преименује у „Растко Немањић“.

Директор школе: Задржали смо Растка Немањића

Бесим Адиловић, директор школе која се до скоро звала „Свети Сава“, не види у промени имена ништа спорно.

„Одлука је донета на основу договора влада Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата, као и на основу одлуке органа школе: Наставничког већа, Савета родитеља, Школског одбора. Такође и Скупштина Новог Пазара је дала сагласност за промену назива школе, и ове у Новом Пазару и школе у Дежеви. Тако да је Растко Немањић, а не Свети Сава, и даље остао у Новом Пазару, где је и рођен јер школа у Дежеви сада носи назив Растко Немањић Сава, а наша школа је добила назив Халифа Бин Заједа по донатору Уједињених Арапских Емирата“, каже Бесим Адиловић за Спутњик.

На питање како је јавност реаговала на одлуку о промени назива школе, директор Адиловић тврди да у Новом Пазару није било никаквих реакција грађана.

„Јавност уопште није реаговала, јер то су договори који су успостављени. Његово име сада носи школа која се налази баш у месту где је рођен Растко Немањић, тако да смо задржали то име у нашем граду, јер је то наш становник, а српски просветитељ“, истиче Адиловић.

Ђакон Илић: Свети Саво помози

У разговору за Спутњик ђакон Ненад Илић истиче да „бисмо после такве одлуке могли да очекујемо да школе у Србији почну да носе имена естрадних личности“.

„Не знам шта да кажем, тешко је то коментарисати. Тужно је да не можемо да се сложимо да личност као што је Свети Сава буде беспоговорна. Неко ко је утемељио српску државу, цркву и школство. Иако су људи друге вере доносили такву одлуку заиста је смешно заменити темељну личност српске државе неким са стране ко је дао неке паре. Ускоро би могли да очекујемо и да нам се школе зову по неким естрадним личностима“, рекао је Илић.

Он оцењује да је тужна сама идеја да ће нека тржишна логика, без обзира да ли се ради о политици, економији и било којој другој области, моћи да постане валидна.

„Још је тужнија чињеница да и сами Срби не раде много на очувању своје традиције и да постоји велики број људи који ће отмено и критички да се односе према Немањићима и према Светом Сави. Онда је заиста тешко очекивати да ће други, који се не осећају тако и имају други идентитет, који на другој вери заснивају свој идентитет, поштовати велике личности“, сматра Илић и наглашава да га све то подсећа на комунистичка времена.

„Занимљиво је да су се истовремено тек сада сетили да у комшилуку школи, која се до скора звала по неком хероју из НОБ-а, замене име. И опет неће носити име Свети Сава, него Растко Немањић. Као да смо опет у неким комунистичким временима, мада је чак и тада Свети Сава као просветитељ успео да се сачува. Али сада је дошло време да не можемо да га сачувамо“, каже Илић.

Он сматра да је после свега веома нејасно да ли Срби уопште желе да сачувају свој идентитет.

„Да ли ова држава има бар нешто на шта ће се ослонити или ће се пребацити на тржишну моду? Нешто најскупље што смо имали полако распродајемо, као што распродајемо и воду, земљу, на крају сада распродајемо и идентитет. Свети Саво помози, не знам шта друго да кажем“, истиче Илић.

Иницијатива да школа промени име потекла је од амбасадора Уједињених Арапских Емирата Џуме Рашида, који је истовремено предложио да поред школе, име оснивача УАЕ понесе и болница, а да се вртић зове „Абу Даби“.

Јелена Вучићевић, Спутник.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Да ли су мошти Св. Саве спаљене? Теорије, предања и извори (видео)

Да ли су мошти Св. Саве спаљене? Теорије, предања и извори (видео)

Гост специјалне емисије Хелм Каста поводом празника Св. Саве био је византолог проф. др Драгољуб …

Данас славимо Светог Саву

Данас славимо Светог Саву

НОВИ САД – Српска православна црква данас слави дан свог утемељивача. Од половине 19. века …

2 Коментара

  1. Данко Б. Марин

    SNSatanisti na delu& njihov Skender Wucqiqai Musliu!

  2. Zanima me, da je neki bogati Rus dao te pare da li bi nazvali škomu po njemu? Ne budimo smešni, to ke zato jer je Bin Zajed musliman….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *