fbpx
Horgos, 6. jula 2016.- Deca se igraju u izbeglickom kampu. Srbija nece biti prostor u kome migranti nekontrolisano ulaze ili izlaze, izjavio je danas ministar za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, isticuci da ce se i ubuduce doslovno sprovoditi domaci i medjunarodni zakoni koji se ticu migracija. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ниче мигрантски гето на граници

0
(0)

Београд – Мигранти са Блиског истока и Авганистана свакодневно надиру у Србију из Македоније и Бугарске претећи да је претворе у избеглички сабирни центар и док се Европска унија прави да не зна да балканска рута постоји, северне комшије Мађари претњом и силом, враћају несрећне људе са своје границе. Уместо помоћи, Београду стижу критике из УН уз исказану забринутост због погоршања положаја избеглих на северу Србије.

Високи комесаријат УН за избеглице само примећује да се број избеглица и миграната удвостручио због нових мађарских мера уведених 5. јула, па је код српске границе 1.300 већином жена и деце, а 800 тражилаца азила чека на отвореном.

Проблем је наводи УНХЦР са смештајем здравственим и санитарним условима, па су интензивирали помоћ у води и храни. Да има разлога за критике, сматра Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила који подсећа да је за наш лист још пре годину и по дана указивао да ће Србија постати тампон зона мигрантске руте.

„Сада око 300 избеглица улази у нашу земљу и то више из Бугарске него из Македоније, а Мађарска је границу затворила не само жицом, већ и војском, па одлива из Србије нема. То стање постаје хронично и српски проблем“, каже Ђуровић.

„Он каже да га је шокирала изјава челника Комесаријата за избеглице да је све под контролом, која показује да се нашој јавности приказује другачија слика: Не кажем да напор државе не постоји, али је далеко од потребног и реалног, јер у Суботици има 200 места и може се рећи да је тамо 1.300 људи препуштено само себи. Они су подигли своје шаторе и у нехигијенским су условима без воде и хране“, преноси нам саговорник ситуацију на северу земље.

Он указује на неопходност да Србија направи план и стратегију.

„Кривци за ову кризу су Турска и Мађарска иза које, не знам ко стоји. Ми, међутим не можемо војском на граници да решавамо проблем, али не можемо ни да се правимо да не постоје. Морамо да их све евидентирамо, прегледамо и дамо им неки документ и да буду под контролом док не успеју да оду даље“, сматра Ђуровић.

Стоп кријумчарима

„Због затварања граница у ЕУ кријумчарење људи исплативије, а шверцери узимају мигрантима од 1.000 до 9.000 евра“, казао је министар полиције Небојша Стефановић и најавио одлучну борбу против њих.
Ненад Иванишевић је казао да је Србија земља са највећим бројем поднетих пријава против кријумчара људи.

У Србији је сада око 2.000 избеглих, а министар за рад Александар Вулин је уз напомену да је од почетка године регистровано 102.000 оних који су прошли кроз Србију, поновио да Србија неће дозволити да буде простор за гомилање миграната. Заменик председника Радне групе Владе за решавање проблема мешовитих миграција Ненад Иванишевић је најавио састанке са амбасадорима европских земаља у Београду, јер како је рекао Србија очекује јединствен европски одговор на мигрантску кризу.

Српска народна партија затражила је од Владе Србије хитно затварање границе са Македонијом, а ако та мера то не заустави неконтролисани прилив миграната на територију наше земље, СНП инсистира да Србија попут Мађарске и Аустрије ЕУ подигне баријеру на граници са Македонијом.

„Држава мора да покаже спремност и одлучност да спречи било какву нестабилност због повећаног прилива миграната, јер је заштита људи и њихове имовине један од најважнијих националних циљева“, наводи СНП.

Д. Декић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти као гарант опстанка Вучића: Ево шта се дешавало док смо ми били заточени

4.8 (29) Уторак, 07. април 2020. Смедерево. Улазак у четврту недељу Вучићевог ванредног стања. Србија …

Тајна служба СНС-а на задатку: Kако Вучићеви батинаши застрашују грађане, а уводе у посед мигранте

4.2 (19) Поводом молбе руководства БИА да се радници БИА одрекну 100 евра које је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *