Није потребна комисија за борбу против екстазија, него да надлежни раде свој посао

Није потребна комисија за борбу против екстазија, него да надлежни раде свој посао

0
(0)

Четворо младих умрло је у последњих месец дана у Србији због употребе екстазија.

Влада Србије направила је досад комисију за нестале бебе, комисију за откривање убица новинара, комисију за осиромашени уранијум. Данас је први пут заседала и комисија за борбу против наркоманије у школама на чијем челу ће бити министар здравља Златибор Лончар.

Да ли знате иједну нормалну земљу у којој влада оснива којекакве комисије да би решила неке важне проблеме? Нема такве земље. То се у нормалним земљама не ради, већ полиција и тужилаштво раде свој посао. И надлежна министарства раде свој посао. Зато ни ова комисија, као и све остале, апсолутно није потребна.

Тражимо да полиција на челу са министром Стефановићем и да тужилаштво коначно предузму све законске мере на сузбијању трговине наркотицима, а не да министар Лончар предлаже да деца изигравају полицију и директора школе и пријављују дилере и децу која се дрогирају.

Министар Стефановић добро зна у којим клубовима се слободно продаје екстази. Зна и одакле се увози. Колико кошта. То пише у извештајима које добија од надлежних домаћих и европских полицијских служби са којима Србија сарађује.

И министар просвете Шарчевић добро зна у којим, и око којих школа се дилује дрога. Зна и да овај проблем није од јуче и да је за децу, према препорукама Стратегије за борбу против наркоманије, требало одавно организовати програме који би им боље објаснили зашто је дрога опасна.

Оснивање комисије за борбу против наркоманије је још једно мазање очију грађанима Србије јер таква слична институција већ постоји од 2014. Те године је, одлуком Владе Александра Вучића, формирана Канцеларија за борбу против дрога, која је почела да ради 2016. Та канцеларија и данас координира рад надлежних институција. Који је резултат рада те канцеларије пошто се она већ бави превенцијом и има све подаке, као и анализе о спровођењу националне стратегије за дроге? Зашто се сад оснива нова комисија?

Што је најгоре и министарство здравља је 2014, када је Лончар преузео министарстрво, успоставило координационо и саветодавно тело у области дрога. И Министарство просвете је имало своју радну групу која се бавила превенцијом, али су је угасили јер није било пара и кадрова.

Зашто сте је укинули министре Шарчевићу? Па не може и фонтана од два милиона евра и пластична јелка од 83.000 евра, и да сипате паре за субвенције немачким компанијама у којима се ради за 20.000 динара, и да у исто време имате квалитетне школске програме превенције наркоманије.

Дакле, никаква нова комисија није потребна, само да министар Стефановић и министар Лончар раде оно за шта их грађани плаћају: да примене сва законска овлашћења која имају у борби против ситетичких дрога.

Оно што је нарочито увредљиво и понижавајуће за све родитеље, јесте чињеница да је на челу комисије баш министар Лончар чије су везе са криминалцима из Земунског клана одавно познате јавности.

Дакле, министар Лончар се без сумње разуме у дрогу и сигурно из прве руке има информације о дешавањима на тржишту нових супстанци, али је његовим избором Влада Србије на челу са Аном Брнабић потврдила да је решавање овог проблема апсолутно не занима. Баш као што је не занима да се пронађу криминалци који су пре четири деценије крали бебе по породилиштима, па их препродавали по Европи или да коначно пронађу убице новинара.

Доста је било

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Знају се убице, наручиоци и мотив – зашто држава још не решава убиство новинара Пантића?

Знају се убице, наручиоци и мотив – зашто држава још не решава убиство новинара Пантића?

5 (3) Новинар Милан Пантић, дописник Вечерњих новости из Јагодине, убијен је у улазу своје …

САРАЂИВАО СА НАРКО МАФИЈОМ? Ухапшен инспектор СБПОК за крвне и сексуалне деликте

САРАЂИВАО СА НАРКО МАФИЈОМ? Ухапшен инспектор СБПОК за крвне и сексуалне деликте

4 (1) Инспектор за крвне и сексуалне деликте у СБПОК Божидар Столић ухапшен је по …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend