Потоп у Шумадији

Потоп у Шумадији

0
(0)

Летње кише и бујице потопиле су Србију, а због јаких пљускова у 10 општина овог викенда проглашена је ванредна ситуација. Најтеже је било у Шумадији и Западној Србији, пре свега у Љигу и Аранђеловцу и делу општине Горњи Милановац.

Највише је страдао центар Аранђеловца, испод Букуље, а недавно реконструисана главна Улица Књаза Милоша није се могла препознати. Вода је пролазила поред зграда, улазила у подруме кућа, а брза и снажна бујица носила је аутомобиле по улицама.

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије интервенисали су и том приликом је пет особа евакуисано из аутомобила , као и мајка са двоје деце из стамбене зграде.

Од удара грома на Букуљи оштећени су антенски стубови, а у селу Копљари дошло је до одрона

Од речице до бујице

Набујале Лозничка, Атеничка и Трнавска река носиле су муљ и блато. На стотине кућа је било под водом. Бујица је носила велике количине блата и муља и поплавила приземља и подруме.

Због велике количине воде наредних дана могу да прораде клизишта.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да припадници Сектора интервенишу и прате ситуацију.

– Истакао бих да није било повређених, као и да у овом тренутку нема угрожених људи – рекао је Марић.

И у општини Љиг је проглашена ванредна ситуација, односно у Качерском крају, где су и пре 15 дана биле поплаве.

– Нису биле велике падавине, али је попустила брана у Горашима која нам је направила велики проблем, не само у Качерском крају, него на целој територији општине Љиг. Ми смо сад на терену са ватрогасцима и нашим стручним службама – изјавио је председник општине Драган Лазаревић.

Он је додао да је најкритичнија ситуација у месној заједници Козељ, којој је немогуће прићи.

– Непроходан је пут Љиг – Козељ. Ипак је најважније да нема људских жртава. Све што је до нас учинили смо и чинимо. Дајемо све од себе и идемо тамо да покушамо да са неке друге стране приђемо до те месне заједнице и да видимо шта је преко потребно мештанима – рекао је Лазаревић.
Након што се река Козељица излила у току ноћи, у Козељу су потопљене две куће, срушен је један мост, а баште и њиве мештана су и даље под водом. Утучени грађани не могу да верују шта их је снашло.

Села без струје

Невреме које је претходне ноћи захватило подручја горњомилановачких месних заједница Трудељ и Драгољ нанело је велику штету инфраструктури, а у тим селима проглашена је ванредна ситуација. У том подручју мештани немају струју.
У Чачку су најугроженија насеља Кулиновци, Атеница, Трнава и Лозница, јер је вода продрла у подруме и сутерене у скоро стотину кућа.

Мештанин Драган Петровић, којем су поплављени кућа и двориште, рекао је да их је ноћу пробудио звук као да се нешто ломи и крши.

– Погледао сам са прозора на спрату где спавамо и видео да је поплављено цело двориште. Нисмо могли да сиђемо доле, никуда нисмо могли – казао је Петровић, који живи са мајком, од 94 године.
Председник месне заједнице Козељ Миша Илић каже да су уништени и путеви и пољопривредни усеви.
– У јуну су нам уништени и путеви и пољопривреда, нешто смо сређивали ових дана, али то што смо радили вода је сада поново однела. Овај мост смо таман поправили да можемо колима до кућа, али сада је скроз срушен, не можемо ни пешке туда – испричао је Илић.
Нестабилно време се најављује до уторка, када би према прогнози Републичко-хидрометеролошког завода полако почела да се повећава температура, уз локалну појаву грмљавина.

Немам више снаге да чистим!

Надежда Петровић из Козеља испричала је да је ноћу чула само застрашујући хук и кад је устала да погледа са терасе шта се дешава имала је шта и да види.
– Вода је улазила у двориште код бунара. Цело двориште је било потопљено. Ево, ова дрва је вода ноћас донела. У кућу ми је ушло до првог спрата, цело приземље ми је мокро. Јутрос сам песак и блато избацила, али немам снаге више да чистим. Сутра ће се моја фамилија скупити, па ћемо заједно очистити – казала је Надежда.
У тој кући она живи већ пола века, а овако нешто јој се први пут догодило.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Драматично у Србији: Куће и путеви под водом, ванредна ситуација у осам општина (ФОТО, ВИДЕО)

Драматично у Србији: Куће и путеви под водом, ванредна ситуација у осам општина (ФОТО, ВИДЕО)

4 (1) Због раста водостаја и поплава ванредна ситуација је на снази у осам општина, …

Србији прете поплаве, уведена дежурства на терену

Србији прете поплаве, уведена дежурства на терену

5 (1) У појединим деловима Србије уведена је ванредна одбрана од поплава, а због најаве …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend