Економија

Никад мање запослених!

Драматично: У Србији је стопа запослености достигла свој историјски минимум, а наредне године не обећавају побољшање. Пре деценију плату примало 400.000 радника више него данас

Србија никада није имала мање запослених! Према последњим подацима Привредне коморе Србије, у нашој земљи плату тренутно прима 1.743.411 радника, што је, оцењују и у Републичком заводу за статистику, историјски минимум запослености у Републици.
– Кад се осврнемо у прошлост, стопа од скоро 24 одсто незапослених је свакако највећа до сада – потврђује и Миладин Ковачевић, заменик директора Републичког завода за статистику. – С друге стране, поставља се питање да ли је приближна оној из 1992. или 1993. године када су важили другачији закони, па је свако отпуштање било забрањено. Тада су многи формално били у радном односу, али нису примали плату. Нажалост, таквих примера има и данас.
Према Ковачевићевим пројекцијама, стопа запослености могла би се додатно смањивати и у ближој будућности, а хоће ли то бити неминовност или не, зависи ”од привреде, али и начина на који ће се одвијати оштри програми реформе којима се планира заустављање раста неликвидности”.

ГОРИ МАКЕДОНЦИ И БОСАНЦИ
Србија је у неславном европском врху по броју незапослених. У ЕУ је незапослено 9,8 одсто становника, а рекордер је Шпанија са 22,9 одсто. На простору бивше СФРЈ, највећа стопа незапослености је у Македонији (31,2 одсто), а затим у Босни и Херцеговини (25 процената). У Црној Гори она износи 18 одсто, Хрватској 12,7 одсто, а најмања је у Словенији – 8,2 одсто.

А уколико се задржи садашњи темпо мале су шансе да се стање поправи. Према подацима Републичког завода за статистику, у 2001. години Србија је имала 2.101.668 запослених. Пет година касније списак радника је смањен за 76.041 име, да би десет година потом Србија имала 358.257 упослених мање него почетком декаде.
И подаци Националне службе за запошљавање не указују на оптимизам јер на посао у овом тренутку чека чак 735.053 грађана. Стопа незапослености је у априлу 2010. била 19,2 одсто, а већ у октобру 2011. године 22,2 одсто. С друге стране, стопа запослености је у опадању па је тако крајем прошле године она износила 36,2 одсто, док је годину и по дана раније била 37,7 одсто.
– Тешко нас време тек очекује и у овој години ће сигурно без посла остати још најмање 150.000 радника – прогнозира Ранка Савић, председник Асоцијације слободних и независних синдиката. – Овакве суморне статистике су резултат много фактора. Изостао је социјални дијалог, годинама се води лоша економска политика, држава се понаша расипнички… А када на то додате и економску кризу и чињеницу да је 2012. унапред изгубљена јер је изборна, извесно је да ће на леђа радника пасти још терета. 

ВРЕДНА ШУМАДИЈА, СЛЕДИ ЈЕ ВОЈВОДИНА

НајвеЋа стопа запослености је крајем 2011. забележена у Шумадији и западној Србији и она је износила 37,7 одсто – кажу У РЗС. – На другом месту је Војводина са стопом од 35,1 одсто. Последњи се, са подједнаким стопама од 34 одсто, налазе београдски регион и региони јужне и источне Србије.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!