Србија

НИКО НИЈЕ КРИВ за смрт 8 рудара из рудника „Соко“!

Преживели рудари су потврдили медијима након смрти бројних колега да су их надређени (СНС картел) терали и уцењивали да морају да уђу у рудник, пошто су то одбијали јер су видели да је небезбедно и ризично по живот. Да су слушали себе уместо режимлија, били би живи и требало је да знају да нико неће бити крив и ако погину, као што видимо.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу одбацило је кривичну пријаву Министарства рударства и енергетике поднету против 14 лица за несрећу у руднику „Соко“ 1. априла прошле године када је погинуло осам рудара.

„Након спроведених доказних радњи а имајући у виду и раније обављена вештачења, одбачена је кривична пријава Министарства рударства и енергетике. О овој одлуци обавештен је подносилац, оштећени и пуномоћник оштећених којима је дато право на приговор“, саопштило је данас ОЈТ Алексинац.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу 26. јула прошле године први пут је завршило истрагу несреће у руднику“ Соко“ и установило да нема основа за било чије кривично гоњење због евентуалне одговорности за смрт осморице рудара.

„Поводом догађаја од 1. априла 2022. године обавештавамо јавност да је након прибављеног извештаја стручне комисије формиране од стране ЈП „ПЕУ Ресавица“ у чијем је раду учествовала и Републички инспектор за рударство Зорица Вукадиновић, те прибављеног извештаја Завода за судску медицину у Нишу о извршеној обдукцији лешева покојних рудара и налаза и мишљења Комисије вештака Рударско геолошког факултета у Београду и допуне налаза, као и након анализе овако прикупљених доказа Основно јавно тужилаштво у Алексинцу дана 26.7.2022. године донело одлуку да нема основа за покретање кривичног поступка против било ког лица, јер у њиховим радњама нису остварена обележја неког од кривичних дела за које се години по службеној дужности“, навела је тада ова правосудна институција.

Месец дана касније Министарство рударства и енергетике поднело је кривичне пријаве против 14 особа за које је сматрало да су одговорне за несрећу у руднику „Соко“ Вишем јавном тужилаштву у Нишу као и две пријаве за привредни преступ против јавног предузећа за подземну експлоатацију угља „Ресавица“ и београдске компаније „Тераголд &Цо“. Како је тада саопштило Министарство, против рудника је поднета пријава јер су изводили рударске радове без прибављеног решења о одобрењу које издаје министарство а због „Тераголда &О“ „јер су сачинил коначни извештај о извршеној техничкој контроли рударског пројекта који није изражен у складу са претходно одобреном документацијом прописаном законом“.

*************************************
Средином октобра прошле године Више јавно тужилаштво у Нишу је предмет поново уступило Основном јавном тужилаштву у Алексинцу са комплетном документацијом и упутствима за даље поступање. Након испитивања сведока и извођења осталих доказа, ова правосудна институција остала је при одлуци коју је донела први пут.

До стравичне несреће у руднику угља дошло је када је из дела копа, приликом обрушавања зида, дошло до цурења опасног гаса метана. Том приликом због гушења, страдали су рудари Бранко Чокорило, Бојан Стајић, Братислав Живковић, Бранислав Златановић, Петар Петровић, Дарко Златковић, Ненад Тривунац и Радован Грујић.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!