Нишлије шокиране рачунима за грејање

0
(0)

Ниш –Само месец дана пре краја грејне сезоне искрсли су нови проблеми са рачунима за грејање у Нишу, које им је за фебруар испоставила Градска топлана чији је жиро-рачун блокиран због огромних обавеза према добављачима. Топлана је у блокади због дуга од 730 милиона динара предузећу „Југоросгас“, које је снабдева енергентима (гасом).

У Градској топлани кажу да је блокадапоследица ненаплаћених потраживања од потрошача, јер им Нишлије укупно дугују 1,5 милијарди динара! Од тог дуга десет одсто потрошача годинама дугује око 300 милиона динара.

А док се расправљало како је дуг настао, Нишлијама је стигла „честитка“ са увећаним фебруарским рачунима за грејање. Усред грејне сезоне, што нико није очекивао, али ни најављивао, рачуни су увећани 24 одсто.

Директор топлане Слободан Максимовић тврди да је повећање условљено већом ценом гаса:

– Од 1.јануара цену гаса не регулише Агенција за енергетику, већ се она формира на тржишту. Наша топлана плаћа гас по тржишним ценамау доларима на дан фактурисања испоруке енергента. У децембру је кубик гаса коштао 42,75, а у јануару 53,14 динара и због тога су рачуни за грађане Ниша већи 24 одсто. Потрошачи који негодују су у праву, али ми нисмо имали друго решење, јер је топлани због промене цене гаса запретио нови губитак од чак 58 милиона динара.

Признаје директор топлане да је први пут у историји Ниша цена грејања коригована током грејне сезоне. Увек је цена утврђивана пред почетак и важила је до краја сезоне, алије овога пута изненада промењена.

Међутим, Нишлије су незадовољне и што за грејање станова исте квадратуре плаћају различит износ. Имали смо у рукама рачуне потрошача из Улице Николе Коперника и Булевара др Зорана Ђинђића, који сведоче и о томе да грејање уз фебруарски рачун није поскупело само 24 одсто. Нишлије подсећају да плаћају фиксни део за грејање свих 12 месеци у години, а варијабилни само током грејне сезоне.

Потрошач из Улице Николе Коперника, који у фебруару за стан од 53 квадрата треба да плати грејање 6.092 динара (1.577 фиксни и 4.515 за варијабилни део), у децембру је за грејање платио 3.739 динара (1.477 за фиксни и 2.262 за варијабилни). Износ варијабилног дела је у односу на децембарске рачуне сто одсто већи.

На само стотинак метара од наведене улице потрошач у стамбеној згради у Булевару др Зорана Ђинђића за стан од само једног квадратног метра више (54 квадрата) за фебруар треба да плати 7.905 динара (фиксни 1.697, а варијабилни 6.208), што је у односу за децембар 2.500 динара више. И код овог потрошача варијабилни део је сто одсто већи!

Због оваквих рачуна реаговали су и у нишком Градском већу, из којег је наложено топлани да се у стамбеним објектима где нема мерача потрошње на радијаторима промени коефицијент обрачуна. Многима су стигли рачуни за само један месец грејања већи од 30.000 динара, и због тога ће им се убудуће потрошња обрачунавати по умањеном коефицијенту.

 
Тома Тодоровић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Слаб род подигао цену малина, купине у бесцење

0 (0) Преполовљен род малина подигао је ове године цену тог воћа на око 210 …

Цена злата поставила свој апсолутни рекорд – 1.944 долара за унцу

0 (0) * Убризгавање трилиона долара у финансијске системе Сједињених Држава, Европе, Јапана, Кине и …

7 Коментара

  1. Nislije placaju i fiksni i varijabilni deo svih 12 meseci a ne kao sto ste naveli u tekstu

  2. Uriniranje po sirotinji!Bice toga još,jer nas lopovcine vode!

  3. KLASICNA OTIMACINA NA SCENI GAS,STRUJA,TELEFONIJA….

  4. Kolektivno iskljucivanje….ne zelimo da racunima finansiramo bagru na vlasti

  5. samo vi zamumuljite sto vise i onda jelako derati potrosace ali sta da radimo kada mi potrosaci nemamo nikakvih prava u odlucivanju mi smo tu da platimo a vase je da trosite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend