fbpx

Ништа од прекида штрајка: Синдикат уместо на страни радника заступа Владу, Kркобабићева директорка прети отказима

4.8
(6)

Радна група Владе Србије за „Пошту Србије“ апеловала је на раднике у том јавном предузећу да прихвате понуду о повећању зарада и да прекину обуставу рада која траје седам дана.

„Апелујемо на запослене да препознају озбиљност ситуације и границу реалног, да прихвате највишу понуду коју држава може у овом моменту да понуди и да се заједничким снагама унапреди рад Пошта Србије и материјални положај запослених“, наводи се у саопштењу Радне групе.

Упозорено је да ће се, уколико се одмах не обезбеди редовно пословање током процеса примене предлога, ово јавно предузеће сусрести „са губитком пословног прихода и довешће се у питање обављање поверених послова од стране државе, а које предвиђа Закон о поштанским услугама“.

Запослени се подсећеју и на доследну примену Закона о раду и одредбе Kолективног уговора за „Пошту Србије“, као и Одлуке о обезбеђивању процеса рада у условима отежаног функционисања.

У саопштењу се наводи да је на синоћној седници Радне групе представљен предлог за унапређење положаја запослених, који су прихватили представници репрезентативних синдиката, а одбили представници радника „Пошта Србије“.

Наводи се да је Радна група предложила повећање укупне масе зарада од 10 одсто, просечно повећање зараде за све запослене на технолошким пословима (што је око 12.500 запослених) за око 13,1 одсто, почев од зараде за јануар 2020. године.

Предложено је и просечно повећање зараде за око 6,1 одсто, почев од зараде за јануар 2020. године за остале запослене (око 2.500 запослених), а Влади Србије је предложено да запосли на неодређено време још 100 запослених на технолошким пословима до априла 2020. године.

Kако је наведено, предложена је и расподела средстава свим запосленима из дела добити „Пошта Србије“ за 2019. годину током марта 2020. године, а у складу са одредбама Kолективног уговора, као и престанак обуставе рада до усаглашавања интерних аката „Пошта Србије“ ради реализације договореног.

На састанку је предложено и да се састанци Радне групе одржавају једном у две недеље, уз обавезно присуство ресорних министара за теме које су на дневном реду састанка, како би се, истакнуто је, одржао континуитет и интензивирао дијалог између представника радника, пословодства и Владе Србије.

У саопштењу се наводи да предложене мере представљале први корак, који би заједно са бољим пословањем „Пошта Србије“ требало да доведе до побољшања материјалног положаја запослених у овом предузећу.

Подсећа се и да је од формирања Радне групе за „Пошта Србије“, у априлу ове године до данас, промењена Одлука о расподели добити за 2017. годину, тако да је добит која је припала предузећу највећим делом искоришћена за исплату запосленима.

Такође, одобрена је расподела добити за 2018. годину у складу са измењеним одредбама Kолективног уговора, али је „Пошта Србије“ из сопствених средстава у јулу извршила и једнократну исплату солидарне помоћи у износу од 20.000 динара за запослене са најмањим платама.

Надлежна комисија Владе дала је и сагласност за пријем у радни однос на неодређено време 100 запослених на технолошким пословима.

Указано је и да је Влада Србије, на иницијативу „Пошта Србије“, дала сагласност за увећање цена појединих поштанских услуга, чиме су створени предуслови за увећање масе зарада и повећање примања запослених у 2020. години.

Представници запослених у Пошти Србије нису прихватили понуду пословодства јавног предузећа о повећању укупне масе зарада за 10 одсто па ће обустава рада бити настављена, рекао је агенцији Бета Милија Тешић, један од запослених који су организовали обуставу рада.

Он је казао да синоћ на састанку радне групе која расправља о стању у Пошти није постигнут било какав договор и да не очекује да ће разговори бити настављени.

Према његовим речима, понуда за раднике је неприхватљива, а услов је био и да запослени имају боље услове рада.

„Радна група која расправља о стању у Пошти се није састајала шест месеци и сад се тражи да се за два дана постигне договор“, рекао је Тешић.

Обуставу рада коју су поштански радници почели пре седам дана у више градова у Србији није организовао ниједан синдикат у том предузећу, већ сами запослени.

У Пошти Србије запослено је око 15.000 људи, а нема званичних података колико је поштара и радника у штрајку.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић даје Албанцима министарство локалне самоуправе и помоћника министра економије

3.7 (3) Градоначелник Прешева, Шћиприм Арифи објавио је данас да је делгција албанских странака у …

НОВА „ВЛАДА“ Јелена НАТО Милић уместо Дачића, Неша хоће на чело СНС?

3 (7) Председник СНС Александар Вучић донео је одлуку да се у будућој Влади Србије …

Један коментар

  1. Да је солидарности у Србији, па да ЧИТАВА СРБИЈА СТАНЕ док НЕ ВИДИМО ЛЕЂА И НЕ ПРЕСВУЧЕМО У ПРИУГАСТА ОДЕЛА ОВУ ЛОПОВСКУ БАНДУ КОЈА ДЕЦЕНИЈАМА ХАРА СРБИЈОМ !!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *