fbpx

Ништа од уласка Србије у Евроазијски економски савез, Љајићу поднеси оставку!

0
(0)

Kао један од важнијих докумената који је требало да буде потписан приликом посете Владимира Путина, председника Руске Федерације, најављиван је споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијског економског савеза.

Овај споразум требало је да замени три билатерална трговинска споразума са Русијом, Белорусијом и Kазахстаном и поред тога да укључи Јерменију и Kиргистан. Неколико дана пре доласка најављено је да је остало да се договоре само још бесцарински извоз специјалних врста сирева, цигарете, алкохолна пића, шећер…

Међутим, споразум није потписан зато што, како за Данас каже Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, чланице Евроазијске уније нису између себе дошле до договора.

„Договорили смо општи текст споразума и неке важне ствари за трговину. То су пре свега правила о пореклу производа, заштитне механизме, о директној продаји, што ће бити од значаја за наша предузећа. Нисмо усагласили ставове о неколико царинских тарифа“, каже Љајић додајући да су представници Евроазијске уније дозволили бесцарински извоз воћних ракија.

Тражили смо квоту од 2.000 тона бесцаринског извоза цигарета, 1.000 тона посебних врста сирева и 50.000 литара вињака. Око ових ставки се нисмо усагласили, јер нам је речено да је на пример Јерменија против бесцаринског увоза вињака пошто они имају свој коњак. Затим, Белорусија се противи бесцаринском увозу сира. За бесцарински извоз шећера нису хтели ни да чују“, напомиње Љајић.

Он каже да се данас одржава редовни састанак Евроазијске уније на потпредседничком нивоу на коме ће се расправљати и о споразуму са Србијом.

Укупан извоз Србије у ових пет земаља је нешто преко милијарду евра од чега 995 милиона у Русију. С друге стране увоз Србије из ових земаља је 1,8 милијарди долара од чега 1,58 милијарди је увоз и Русије. Тржиште ових пет земаља има око 185 милиона становника и представља велики потенцијал за извоз посебно српског агробизниса. Према трговинским споразумима са Русијом, Белорусијом и Kазахстаном, већ је скоро 99 одсто производа на бесцаринском режиму, а преговара се о укидању увозних дажбина на преостале производе.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У мају катастрофалан пад индустријске производње у односу на април: Храна спасава српски извоз

0 (0) ИНДУСТРИЈСКА производња у Србији, после априлског пада од чак 16,7 одсто, у мају …

Србија прихватила нову методологију преговарања са Европском унијом: Брзог приступања ЕУ (не)ће бити

3.8 (4) Александар Вучић, на видео-самиту у Паризу, потврдио је да је Србија прихватила нову …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *