fbpx

Нишу прети ПРИВРЕМЕНА УПРАВА и предаја аеродрома, а СНС даје све од себе да се то деси!

0
(0)

Уколико у Нишу буде уведена принудна управа због неодржавања седнице Скупштине, Влада Србије формираће Привремени орган који ће водити Град. То тело имало би широка овлашћења, преузело би послове и Скупштине града и Градског већа, а стручњаци тумаче да би Привремени орган имао право да донесе и одлуку о предаји Аеродрома “Константин Велики” у власништво Републици.

“Аеродромска” седница и даље није заказана и није познато кад ће. Ранија објашњења да се поправља клима или да треба сачекати да „оду гости са градске славе“, више “не пију воду”. По закону о локалној самоуправи, скупштина се може распустити ако не заседа дуже од 3 месеца. Како је последња седница одржана 23. марта, тај рок истиче ускоро за десетак дана.

Они који би требало да знају датум седнице, а самим тим и будућност Скупштине, недељама се не јављају новинарима Јужних вести. Председник Скупштине града Раде Рајковић (на слици иза градоначелника Булатовића) не одговара на позиве и поруке дуже време, а данас су новинари покушали да га нађу и на радном месту у кабинету председника Скупштине, али им је речено да није ту. Исто објашњење новинари су добили и у Студентском центру, где је директор.

Неколико пута је најављиван састанак шефова одборничких група, али никад није одржан. Шеф одборничке групе Нишке иницијативе Срђан Нонић каже да никакав такав позив још није стигао.

Они ће можда намерно да искористе целу причу око свега овога, можда да закажу седницу по хитном поступку. Онда да буде у уторак састанак седница шефова одборничких група, а у среду седница Скупштине. Не би ме чудило да то ураде, мислећи да ће тако да избегну јавност – каже Нонић.

Лидер Нишке иницијативе наводи и да се по Пословнику седница заказује 5 дана раније, а ако је по хитном поступку 2 дана раније.

Иако наводи да није укључен у припреме седница, заменик председника Скупштине града Миле Илић потврђује ову процедуру, али и објашњава да седница може да почне 22. јуна, да буде прекинута и одложена за 2 недеље, па би се тако избегла принудна управа.

Она мора да почне са радом и да се прекине. Под условом да постоји кворум и да се почне са радом – каже Илић.

Уколико се то не деси уводи се принудна управа и Влада именује Привремени орган.

Шта све може Привремени орган?

У члану 86 Закона о локалној самоуправи пише да одлуку о распуштању локалне скупштине доноси Влада, затим формира Привремени орган који до избора новог градског парламента, градоначелника и Градског већа обавља “текуће и неодложне послове из надлежности Скупштине и извршних органа јединице локалне самоуправе”.

Доктор права Миле Илић, који је докторирао на тему „Положај града у систему локалне самоуправе, са посебним освртом на Србију“ објашњава широке надлежности Привременог органа.

Све оно о чему је одлучила Скупштина и Градско веће, одлучивало би то привремено тело – каже Илић.

Градско веће је усвојило одлуку да нишки аеродром поклони држави, али то морају да потврде одборници Скупштине града. На питање да ли привремени орган, када преузме надлежност Скупштине, може да донесе одлуку о аеродрому, Миле Илић одговара потврдно.

Да, да. Може да донесе било коју одлуку која је из надлежности некадашње Скупштине – објашњава Илић.

Закон каже да привремени орган има председника и 4 члана, а све их именује Влада, “водећи рачуна о политичком и националном саставу распуштене скупштине јединице локалне самоуправе”.

Подсетимо, градска власт одлучила је да поклони аеродром држави. Незадовољне том одлуком, Нишлије су протестовале, а опозиција и грађанска удружења тражила су смену градског руководства. Министарка саобраћаја дошла је у Ниш и рекла да референдум о предаји аеродрома није потребан. Додала је и да нишка ваздушна лука нема никакве везе са концесијом за београдски аеродром, али је председник Вучић демантовао министарку.

У дебати Јужних вести, учесници су навели да су „сва оправдања за поклањање аеродрома лаж“. Врх нишког СНС затим позван је на тајни састанак у Београд. Коначну одлуку о свему требало је да донесу одборници Скупштине града у уторак 10. априла, али је седница одложена због, како су саопштили из Парламента, „дезинформација интересних група“, а из врха нишког СНС-а најавили су Вучићев долазак у Ниш. Грађани су на збору, јавним гласањем, одбили предају аеродрома.

Ништа значајније се није променило ни након доласка Вучића у Ниш, осим што је он рекао да се неће љутити на одборнике своје странке који гласају по савести.

Иначе, иако је председник Скупштине града Раде Рајковић још за средину маја најавио састанак шефова одборничких група и седницу на којој би се одлучивало о будућности нишког Аеродрома „Константин Велики“ у “што краћем року”, ни састанка, ни датума седнице још нема.

Јужневести.цом

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тоталан крах и фијаско Вучићеве (читај Сорошеве) мигрантске политике

4.9 (49) Србија у својој модерној историји на власти није имала већег башибозука од Александра …

Био једном један клан: Живи клани, недоклани, у затвор стрпани

4.8 (9) Србија је земља чуда, овде је све могуће. Све, осим две ствари: да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *