Њујорк Тајмс: мРНА вакцине се повезују с поремећајем крви који угрожава живот
фото: Спутник / Виталий Белоусов

Њујорк Тајмс: мРНА вакцине се повезују с поремећајем крви који угрожава живот

5
(4)

Други чланак New York Timesa цитира докторе који кажу да мРНА технологија која се користи у COVID вакцинама може узроковати имунолошку тромбоцитопенију, поремећај крви који је прошлог месеца довео до смрти доктора с Флориде након његове прве дозе Фајзер (Pfizer) вакцине.
The New York Times објавио је други пут за мање од месец дана чланак о људима који су развили ретку аутоимуну болест након примања COVID вакцине .

У новом чланку се каже да две жене, обе здраве пре него што су примиле вакцину коју је произвела Модерна, у доби од 72 и 48 година сада се лече од имунолошке тромбоцитопеније (ИТП) , стања које се развија када имунолошки систем напада тромбоците ( неопходне за згрушавање) или станице које их стварају, наводи Times.

13. јануара Times је известио о смрти др Gregoryja Michaela (на слици), доктора с Флориде, који је умро 15 дана након примања Фајзерове (Пфизер) вакцине.

Мицхаел, који је имао 56 година, а његова га је супруга описала као „савршено здравог“, развио је ИТП три дана након вакцинисања. Преминуо је од крварења у мозгу 3. јануара.

Као што је Дефендер известио 13. јануара, др Jerry L. Spivak , стручњак за крвне поремећаје са Универзитета Johns Hopkins, рекао је да је ова вакцина довела до докторове смрт.

Spivak , за Times у чланку од понедељка, поновио је везу између вакцине и ИТП-а. Други доктор др James Bussel , хематолог и угледни професор у Weill Cornell Medicine, који је написао више од 300 научних радова о поремећају тромбоцита, такође је рекао да мисли да постоји „могућа“ повезаност између вакцина и ИТП-а.

Bussel је за Тimes рекао:

„Претпостављам да постоји нешто због чега су људи који су развили тромбоцитопенију постали осетљиви. То што се догодило након вакцинисања је добро познато и виђено код многих других вакцина. Зашто се то догађа, не знамо. ”

Тромбоцитопенија је мањак крвних плочица (тромбоцита) који су укључени у згрушавање. Крв обично садржи у једној микролитри око 150.000 до 350.000 крвних плочица. Ненормално крварење се може појавити када број крвних плочица падне испод 30.000 у микролитри, премда проблеми обично нису очити све док не дође до пада испод 10.000 у микролитри. Први знак ниског броја крвних плочица може бити крварење у кожи. На потколеницама се појаве пурпурни тачкасти подливи, а мање озледе могу узроковати мале разбацане модрице. Могу крварити десни, а крв се може видети у столици или мокраћи. Менструални циклуси могу бити неуобичајено тешки. Операције и несреће могу бити опасне, јер крварење се не може лако зауставити. Како се број крвних плочица смањује, крварење се погоршава.

Буссел и његов колега, др Eun-Ju Lee, идентификовали су 15 случајева ИТП код примаоца COVID вакцине претрагом владине базе података – Систем извештавања о нежељеним догађајима вакцинисања (ВАЕРС) – и у консултацијама с другим докторима који лече пацијенте од ових поремећаја.

У изјави достављеној Тimesu, Фајзер (Pfizer) је рекао да је свестан случајева ИТП-а код примаоца вакцине и да компанија „прикупља релевантне информације“ које ће поделити с америчком Управом за храну и лекове и да тренутно није установила узрочно последичну везу.

Модерна је такође дала изјаву, али се није бавила случајевима ИТП-а, рекавши само да „континуирано надзире сигурност вакцине користећи све изворе података“ и рутински дели информације с регулаторима.

Lyn Redwood , РН, МСН директорица Дечје здравствене заштите , каже да се Фајзерова изјава не подудара с чињеницама – јер је ИТП познати штетни догађај повезан с вакцинисањем.

Према Timesu, ИТП се „лечи“, али може трајати месецима или постати хроничан и трајати годинама. Америчко Хематолошко друштво саветује пацијенте који већ имају ИТП да се пре вакцинисања „ саветују са својим хематолозима.”

У међувремену, две жене Luz Legaspi (72) хоспитализована је у New Yorku 19. јануара с тешким случајем ИТП-а, али је сада код куће, о њој се брине њена кћи.

48-годишња жена из Тексаса која је тражила да Times не користи њено име провела је четири дана у болници, примајући трансфузију тромбоцита, имунолошке глобулине и стероиде како би јој вратила број тромбоцита – ситуацију коју је описала као „застрашујућу“. Рекла је да јој је доктор рекао да настави и узме другу дозу вакцине Модерна, али још није одлучила хоће ли.

Здравствени службеници с Флориде и Центри за контролу и превенцију болести истражују смрт доктора Gregoryja Michaela.

Експрес вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вакцинисано преко 2 милиона људи а Србија у европском врху по броју заражених од короне?!

Вакцинисано преко 2 милиона људи а Србија у европском врху по броју заражених од короне?!

5 (7) Председник Србије Александар Вучић је годинама понављао да је циљ наше земље да …

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

4.3 (6) Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да интересовање за вакцинацију не јењава …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend