НЛБ још није доставила све папире за преузимање Комерцијалне банке

НЛБ још није доставила све папире за преузимање Комерцијалне банке

Нова љубљанска банка још није доставила Народној банци Србије сву тражену документацију за преузимање Комцерцијалне банке, потврђено је данас Танјугу у централној банци Србије.

Поступак по захтеву НЛБ-а за стицање власништва у Комерцијалној банци и даље је у току пошто, кажу у НБС, словеначка банка још није доставила додатну документацију потребну за добијање сагласности за ту трансакцију.

Тек када НЛБ достави сву документацију коју је централна банка Србије затражила ради оцене свих прописаних услова за давање сагласности почеће да тече рок од 60 дана за решавање захтева.

Иначе, продаја Комерцијалне НЛБ банке догововрена је крајем фебруара ове године, када се НЛБ обавезао да за контролни пакет од 83,2 одсто акција у власништву државе плати 387 милиона евра, то јест 27,65 евра по акцији.

Потребно је да НБС да НЛБ-у претходну сагласност за стицање власништва у Комерцијалној банци, а рок у коме се трансакција може најкасније реализовати је до усвајања првих наредних годишњих финансијских извештаја односно ревидираних финансијских извештаја НЛБ-а.

Рок од 60 дана почиње да тече од дана достављања уредне документације од стране подносиоца захтева.

У НБС кажу да је половином јуна Нова љубљанска банка поднела захтев централној банци Србије за стицање директног власништва, које ће јој омогућити више од 50 одсто гласачких права у Комерцијалној банци Београд.

НБС очекује од подносиоца захтева достављање додатне документације, при чему рок за достављање појединих докумената зависи и од обавеза НЛБ-а према својим регулаторним телима.

Током рока од 60 дана сагледаће се сва достављена документација и утврдити да ли су испуњени сви прописани услови, и ако јесу НБС даће НЛБ-у претходну сагласност за стицање власништва у Комерцијалној банци, када ће се стећи услови за реализацију трансакције, речено је Танјугу у централној банци Србије.

Србија ће поред 387 милиона евра за 83,2 одсто акција у власништву државе до завршетка преузимање приходовати и више од 450 милиона евра пошто ће добити приход од камате по стопи од два одсто годишње за период од 1. јануара 2020. које је НЛБ обавезна да исплати.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Почиње да нас једе ИНФЛАЦИЈА која је ове године дупло већа него претходне!

Почиње да нас једе ИНФЛАЦИЈА која је ове године дупло већа него претходне!

ИНФЛАЦИЈА у Србији ће се, према мајским пројекцијама Народне банке Србије, у наредних годину дана …

Као је "велики стратег" Тито на Сутјесци одвео 12.000 партизана у масовну погибију

Као је “велики стратег” Тито на Сутјесци одвео 12.000 партизана у масовну погибију

15. маја 1943. почела је операција Шварц. Да ли је баш све било као на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *