НОЋ МУЗЕЈА 2017: Забава за све генерације

НОЋ МУЗЕЈА 2017: Забава за све генерације

0
(0)

СПЕКТАКУЛАРНА музејска ноћ одржана је 14. пут у престоници, али и у још 40 градова Србије. Више од 150 установа културе са више од 250 поставки отворило је своја врата за посетиоце, који су се и ове године тискали у редовима како би видели шта су културњаци приредили.

„Велике и мале револуције уметности и културе“ била је овогодишња тема манифестације, а у оквиру ње, музеји, галерије, домови културе и друге институције грађанима су представиле до сада непознате приче о историји, уметности, књижевности, музици, фотографији, плесу, моди, филму…

„Ноћ музеја“ обележила је и стогодишњицу Октобарске револуције из угла занимљиве приче бурних љубавних живота вођа и револуционара – од Лењина, Троцког, Кастра и многих других.

БЕОГРАД – Хиљаде посетилаца протутњале су синоћ кроз капије 67 престоничких здања током одржавања „Ноћи музеја“.

Милели су редови испред врата Музеја анатомије, где су били изложени људски костури. Најодважнији су се сликали за успомену држећи се руку под руку са скелетима! Лобање које су и млађе и старије генерације посматрале кроз лупу скривале су тајне преминулих које су присутнима откривали медицински стручњаци.

– Изложене су и оне које су пре неколико година пронађене у околини Београда, а за које смо у Лабораторији за анатомију на основу специјалних радова на зубима утврдили да се ради о немачким заробљеницима из Другог светског рата – открива Данијела Ђонић, професорка Медицинског факултета у Београду.

Док Ђонићева објашњава, из ходника допире жамор деце која разгледају рупичасте кости.

– Мама, плашим се – шапуће дечак у гужви скривајући се иза мајке.

У Руском дому мистична атмосфера. Ту су поштоваоци руског писца Михаила Булгакова уживали у фотографијама руске уметнице Јелене Мартињук, која је илустровала његов чувени роман „Мајстор и Маргарита“.

Овај посебни излазак у град многи су искористили и за ђускање, па су уз ритам рокенрола играли на Каламегдану, а уз џез на Дорћолу. Знатижељни Београђани су током претходне ноћи у оквиру поменуте манифестације имали прилику да погледају и изложбе уникатних авиона, да кроз представу сазнају више о страдању током Холокауста, шта се крије у казаматима Војног музеја…

НОВИ САД – Током „Европске ноћи музеја“ Новосађани су имали прилику да виде низ занимљивих изложби и да уживају у оригиналним пропратним музејским садржајима приређеним на 11 локација у граду. Музеј Војводине је, уз раније отворену изложбу „Штитови – вештине обраде метала у прошлости“, организовао игроказ „Ковачи и виле“. Музеј града Новог Сада приредио је изложбе „300 године битке код Петроварадина“ и „Четири мачора“, посвећену шпанским сликарима, а у Галерији „Атеље МП“ посетиоци су могли да виде 48 ликовних радова.

ШАБАЦ – На 13 локација отворена је „Ноћ музеја“, а највише интересовања привукле су поставке у Народном музеју и Библиотеци шабачкој – интерактивна изложба „Тесла и Пупин на истом путу“ и „Успомене на целулоидним тракама“.

КИКИНДА – „Ноћ музеја“ ове године одржана је под називом „Велика земља“ и била је посвећена свим селима на територији града. Свако од девет села има интересантну историју па су у музеју желели да је прикажу ширем аудиторијуму. Посетиоци су имали прилику да виде изложбу фотографија, представљене су манифестације које се данас организују у селима, документарни филм, а чуле су се и различите приче о историји ових места.

НИШ – „Ноћ музеја“ одржавана је на 17 локација, а Нишлије су имале прилику да виде многобројне изложбе сликарских ремек-дела, позоришне костиме, уметничке фотографије, а за најмлађе је организована и „Ноћ биологије“. Врата Народног музеја, Позоришта, Историјског архива, Народне бибилотеке, Универзитетске библиотеке која ове године слави 50 година постојања, као и многобројних галерија и других установа, отворена су за посетиоце од 18 часова до један сат иза поноћи. Поред поставки Нишлије су имале прилику и да чују неке од локалних бендова на појединим локацијама. Велико интересовање најмлађих владало је за „Ноћ биологије“ која је уз подршку Гимназије „Стеван Сремац“ одржана у Официрском дому, док је нешто старијим грађанима била занимљива изложба графике јапанске уметнице Кијо Вада изложене у Народној библиотеци.

КРАЉЕВО – У оквиру популарне, чак и култне културне манифестације „Ноћ музеја“, Краљевчани су синоћ, осим сталне поставке у Народном музеју, могли да погледају програм под називом „Добро вече професору Цвијићу“ – предавањe „Јован Цвијић из другог угла“ др Стевана Станковића, председника Српског географског друштва, као и сценски програм „Јован Цвијић и Југословени“.

Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ из града на Ибру приредило је концерт свог хора, а фолклорни ансамбл игре југословенских народа. у Музеју слатког у Кући Цветића одржана је својеврсна презентација и размена старих српских рецепата.

КРУШЕВАЦ – Девет изложбених простора било је протекле ноћи у крушевачкој понуди, а највише интересовања изазвала је изложба фотографија и историјске документације „Хајдемо у планине“ у Кући Симића, коју су поводом 70 година освајања врхова, практично заједно, осмислили кустоси и чланови Планинарско-спортског клуба „Јастребац“.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend