Нота Додиковог кабинета амбасади Украјине у БиХ: Доставите доказе да је икона ваша баштина

3
(2)

* „Уколико Амбасада Украјине поседује доказе да је реч о икони која је део украјинске културне, верске, и историјске баштине, молимо да информишете: коме је и у којем тренутку припадала предметна икона, да ли је икона отуђена, од кога, када и где, као и да ли се налази на било којој листи отуђених предмета које Украјина потражује

_________________________________________________________________

ИЗ КАБИНЕТА председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика писали су Амбасади Украјине у БиХ са молбом да достави релевантне информације у вези с иконом коју је он поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову.

У ноти у коју је бањалучка Алтернативна телевизија имала увид, од Амбасаде Украјине у БиХ је затражено да објасни на чему базира тврдње да је икона културна баштина те земље, да изнесе релевантне доказе који нису базирани на интернет изворима, као и да објасни и предочи доказе коме и у којем периоду је икона припадала, ако их посједује.

У допису се истиче да се, према сазнањима Кабинета, предметна икона не налази ни на једној листи заштићеног, изгубљеног или отуђеног културног блага ниједне земље.

„У циљу наставка добрих и пријатељских односа с Украјином, као и пуног поштовања свих међународних конвенција које се тичу заштите националних, историјских и културних добара и забране њиховог отуђивања, а имајући у виду тврдње Амбасаде Украјине да је предметна икона део украјинске културне баштине – молимо да Амбасада у Сарајеву, Кабинету српског члана Председништва БиХ достави што је пре могуће све релевантне информације у вези с предметном иконом“, каже се у ноти.

То, како се наводи, укључује да Амбасада Украјине достави на чему базира своје тврдње да је предметна икона део „украјинске културне баштине“, као и да за те тврдње достави релевантне доказе, информације и правно ваљане чињенице, којим би се те тврдње потврдиле.

„Уколико Амбасада Украјине поседује доказе да је реч о икони која је део украјинске културне, верске, и историјске баштине, молимо да нас информишете: коме је и у којем тренутку припадала предметна икона, да ли је икона отуђена, од кога, када и где, као и да ли се налази на било којој листи отуђених предмета које Украјина потражује“, наводи се у ноти, а преноси АТВ.

У договору са дародавцем, руска страна предала је Амбасади БиХ у Москви икону коју је председавјући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, потврђено је из Амбасаде БиХ у Москви за РТРС.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Н. Кусовац: Прича да је икона коју је Додик поклонио Лаврову културно добро Украјине је будалаштина

4.5 (8) Он је навео да ова икона није богослужбена, храмовна икона, већ приватна икона …

Пропагандне небулозе украјинских медија под Сорошевом контролом

0 (0) Ако је за утеху српским обавештајним службама, украјинске су још ниже пале. Наиме, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend