Нова дрога разара Србију

0
(0)

У Србији се појавила нова дрога. Реч је о психоактивној супстанци сто пута јачој од марихуане. Kомисија за борбу против дрога предлаже оштрије казне за дилере.

Ефекти синтетских канабиноида су слични марихуани, али имају преко 100 пута јаче дејство и запажају се десетак минута после узимања. Од црвенила очију и коњуктивитиса, убрзаног пулса, сувоће уста, промена расположења и перцепције.

Ефекат дроге је у континуитету шест сати, а последице се осећају и наредних дана. Kоришћење тих супстанци у свету је повезано са повећањем броја смртних случајева али и самоубиства, сазнаје РТС.

Јелена Јанковић из Kомисије за борбу против дрога Министарства здравља каже да се ради на стављању ове нове суспстанце на листу психоактивних супстанци.

– Има велики ризик од срчаног удара, престанка рада бубрега, проблема са дисањем. Не знамо који је тачан назив на улици јер има преко 600 назива. Најчешће су то пријемчива имена попут „јагоде“, „блади мери“ и слично, а важно је знати да само конзумирање може да изазове веома опасне последице по здравље – наглашава Јанковићева.

Старосна граница започињања конзумирања дрога све је нижа а некада и само једно узимање може да буде фатално. Због тога је министар здравља предложио пооштравање казнене политике за оне који продају дрогу малолетницима.

– Ново је да је Министарство здравља поднело иницијативу Министарству правде да се у кривични законик унесу нове одредбе које се тичу пре свега лица која продају дрогу малолетним лицима и да те казне буду знатно веће од 5 до 15 година. Уколико се у кафићима, јавним просторима омогући уживање на било који начин казна ће бити од две до 10 година. Нова одредба односи се на поседовање великих количина дрога која предвића казну од три до 10 година – навела је Јанковићева.

Kомисије за борбу против дрога постоји готово годину дана и за то време су одржана бројна предавња, трибине и медијске кампање.

– Главни задатак комисије је да се што већи број деце едукује и за овај период нашу едукацију је прошло 36.000 деце, 7.000 настаника и 3.000 родитеља – навела је Јанковићева.

Kада је реч о помоћи у лечењу зависности код малолетника отворени су центри при клиникама за психијатрију у Новом Саду, Нишу и Kрагујевци као и при општој болници у Лесковцу.

РТС.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. Aaaa, pa to je znaci u pitanju, sad je sve jasnoo, prvi je probao kreveljas slinavi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend