Џихад стиже са Балкана

Џихад стиже са Балкана

0
(0)

У великој антитерористичкој акцији немачке полиције, у граду Оберхаусену код Хесена, ухапшено је осам особа од којих је најмање једна из БиХ, а шест са простора Балкана.

Kако је саопштила немачка полиција, у акцији је учествовало 150 специјалаца који су у синхронизованој акцији упали у седам кућа у овом граду по налогу суда у Есену због сумње да се на овом подручју налази опасна терористичка ћелија.

Портпарол полиције Улрих Фасбендер објаснио је да су наведене особе осумњичене да већ дуже време подржавају терористе Исламске државе и да су за њих прикупљали новац. Фасбендер ипак није могао да потврди да ли је ова терористичка ћелија припремала нападе у Немачкој.

У групи ухапшених је и неколико жена, а сви ухапшени су старости од 19 до 58 година.

Андреја Савић, некадашњи директор БИА, каже за „Вести“ да је немачки систем безбедности један од најреспектабилнијих у свету и та акција је резултат мониторинга који они примењују у односу на све могуће терористичке и друге екстремне организације и групе.
– У Немачкој обитава огроман број гастарбајтера, а подсетио бих да је пре пад година, у јеку мигрантске кризе, око милион људи нашло уточиште у овој земљи. С обзиром на то да је највећи постотак тих људи исламске вероисповести, претпостављам да је реч о радикализованим групама унутар њихове заједнице. Треба имати на уму да су у Немачкој доста снажне и ултранационалне и пронацистичке структуре, па је предузимање оваквих мера било неопходно да би се спречиле много опаснији међуверски сукоби или акције или диверзије друге стране – истиче Савић.

На нашу констатацију да је највећи број ухапшених са простора Балкана, Савић каже да је превише мало инфромација да би се извукли конкрентији закључци, али да нема дилеме да је реч о политичком тероризму у који је ипак укључен мали број држављана Србије у односу на неке друге земље из окружења.

Према његовим речима, наши људи у Немачкој ипак немају разлога за страх или панику.

За експерта из области борбе против тероризма, Џевада Галијашевића, акција у Оберхаусену је само једна у низу великих полицијских операција које немачка влада и њихове службе безбедности подузимају у циљу заштите од тероризма.
– Kонкретно, немачке службе безбедности су спровеле акцију заштите од деловања и могућих напада Исламске државе и Ал Kаиде. Већ је постало правило да у готово свакој од тих акција безбедносних служби међу ухапшенима и осумњиченима има и терориста са простора Балкана, а у конкретном случају реч је о људима који су рођени на простору Босне и Kосова – тврди Галијашевић.

Према његовима западне земље су и те како озбиљно схватиле претње и позиве исламских лидера на наставак терористичких акција у Европи, те ће и одговор безбедносних служби тих земаља бити адекватан.

Опасност од повратка
– Очекујем да ће се те акције у Немачкој наставити како би се растурио све већи број тих терористичких ћелија, а да ће држављани БиХ и Kосова који су у свему учествовали, на крају бити протерани, па ће представљати још један проблем ионако пољуљаном безбедносном систему регије Балкана – каже Галијашевић.

„Исламски мисионари“
Џевад Галијашевић оцењује да ће Европа и убудуће бити циљ већине терористичких исламских група које су показале да је најбољи облик организовања формирање мањих ћелија.

– Нажалост, овакве ситуације ће се понављати све док се у Сарајеву, од званичних институција, посебно оних безбедносних, ти људи не третирају терористи, већ као „исламски мисионари“. Плашим се да ће уз овај мигрантски талас простор Балкана постати извор великих безбедносних проблема целој Европи – наглашава Галијашевић.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Знаш ли ти БУДАЧЕ колико терориста имаш међу тих 8.000 миграната колико их је у Србији?!

Знаш ли ти БУДАЧЕ колико терориста имаш међу тих 8.000 миграната колико их је у Србији?!

3.9 (7) Србија данас коментар: Ето нашег врлог глобо председника како изјављује саучешће Макрону због …

Троје мртвих у терористичком нападу на цркву у Ници, једна жртва обезглављена (видео)

Троје мртвих у терористичком нападу на цркву у Ници, једна жртва обезглављена (видео)

5 (2) У БЛИЗИНИ цркве у Ници десио се напад ножем, а како се наводи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend