fbpx

Нова победа грађана над банкама!

0
(0)

Суд оспорио још једну банкарску праксу, стамбени кредит не може да се одобри по нижем, а рате наплаћују по вишем курсу.

После неколико случајева у којима је суд пресудио да банке нису имале право да једнострано подижу камате на стамбене кредите, оспорена је још једна банкарска пракса – да кредит одобре по једном, нижем курсу, а рате наплаћују по вишем, продајном.

Ништаван је члан уговора којим је банка 2007. године клијента обавезала да рате девизног кредита плаћа по вишем продајном курсу банке, одлучио је првостепени суд по тужби грађанке која је желела да остане анонимна. Њен случај, кажу упућени, многима би могао да помогне.

„Oвде се ради о стамбеном кредиту, али и свим девизним кредитима, било да је евро или франак у питању, где је било исплате по доњем, а наплате по горњем курсу“, каже Дејан Гавриловић из Удружења грађана „Ефектива“.

Према његовим речима, ова пресуда је донета на основу Закона о заштити потрошача и о облигационим односима, а односи се и на правна и на физичка лица. 

Исплата кредита по једном курсу, а наплата рата по продајном, неретко и десет динара вишем курсу за један евро, био је начин да се банке богате, кажу у „Ефективи“.

„Ми се не бавимо тиме да ли ће банке бити кажњене, ми ћемо се задовољити ако банке буду приморане да врате новац“, каже Дејан Гавриловић.

Из тужене „Сбербанке“ одговарају да је у питању првостепена делимична пресуда суда која није правоснажна.

„Банка ће у законском року поднети жалбу на делимичну пресуду коју је донео поступајући суд. Док пресуда не буде правосназна не може се говорити о добијеном спору нити о судској пракси“, наводи се у саопштењу „Сбербанке“.

Та пресуда неће утицати на друге кредите, кажу у Удружењу банака. Објашњавају да су по Закону о заштити корисника финансијских услуга, банке дужне да по истом, званичном средњем курсу Народне банке, одобравају кредит и наплаћују рате, али само за кредите одобрене после доношења закона децембра 2011. године.

„Закон нема ретроактвно дејство, све што је раније закључивано регулисано је уговорима и они су на снази и поштују се. После усвајања закона дефинисано је како се примењује клаузула“, каже Верољуб Дугалић из Удружење банака.

Мишљење Народне банке о одлуци суда да је и за кредит одобрен пре доношења Закона неприхватљиво да се зајам одобрава по једном а наплаћује по другом курсу, иако смо тражили, нисмо добили.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Христос Воскресе!!!

5 (1) Православни хришћани обележавају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу. …

НБС поводом проблема првог дана исплате пензија: Банка мора да прихвати руком писано пуномоћје ако садржи све податке

5 (1) Банка мора да прихвати пуномоћје на обрасцу НБС или у слободној форми, али …

3 Коментара

  1. PA PO ZDRAVOJ LOGICI NE MOZE NI JEDAN KREDIT TAKO, ALI….OVO JE SRBIJA PA MOGU DA DERU NAROD STRANE BANKE KAKO IM SE POZELI

  2. Sve je moglo po neoliberalnom sistemu,koji je uveo DOS,posle 5.oktobra 2000.godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *