fbpx
Насловна / Србија / Економија / Нова поскупљења у Србији: Више цене за струју, гориво и гас

Нова поскупљења у Србији: Више цене за струју, гориво и гас

Ново поскупљење гаса, струје и горива очекује потрошаче у Србији и то због увођења нове таксе за унапређење енергетске ефикасности. Грађани ће на утрошен кубик гаса и литар горива плаћати 0,15 динара, док за утрошен киловата струје следи повећање од 0,015 динара. Овај удар на кућни буџет грађани ће осетити већ од августа, јер ће им јулски рачини бити увећани.

Акцизе на гориво су већ превисоке

Такође и возачи ће на сваки литар бензина, дизела и ауто-гаса морати да плаћају ту накнаду.
Бобан Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије и удружења „Нафта“ каже за „Вести“ да је корисно да Србија следи европске препоруке о унапређењу енергетске ефикасности , али да оправдања за поскупљење бензина, дизела и ауто – гаса нема.

– У окружењу само Албанија и Грчка имају скупљи бензин, тако да нема оправдања да поскупи ни за пару. Не знам како ће то оправдати и поред овако високих акциза. Све то иде у буџет, а пумпаџије од тога немају ништа – каже Атанацковић.

Новац од нове таксе биће коришћен за замену врата и прозора у зградама и за топлотну изолацију, као и за улагање у котлове за грејање.

Јавно предузеће „Србијагас“ је саопштило да је обавестило своје потрошаче да ће повећање цене почети с јулским рачунима за гас и да ће се накнада усклађивати једном годишње.
Јулски рачуни за струју такође ће бити увећани, јер је Законом о накнадама за коришћење јавних добара предвиђено да ту нову таксу плаћају и сви који троше струју.
Овако прикупљен новац неће ићи ни , ни ЕПС-у, ни пумпаџијама, ни „Србијагасу“ него директно у и буџет Републике Србије одакле би требало да се искористи за бољу енергетску ефикасност.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цену струје уместо државе одређује формула (оп трт гевензе зајн ММФ верзија)

4 (2) Питање поскупљење струје, како, на који начин, да ли ће се цена усклађивати …

ММФ наредио Вучићу да струја у Србији мора да поскупи!

4 (4) Влада Србије до краја месеца, заједно са Светском банком, мора да заврши анализу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *