fbpx

Нови плато на београдској Славији се распада (фото)

0
(0)

Новоизграђени плато на Славији, чије отварање су градске власти првобитно најавиле за крај прошле године, налази се у лошем стању четири месеца након пуштања у рад овог реконструисаног београдског трга.

Како се може видети на лицу места, тај простор препун је оштећења, попуцалих бетонских плоча, каблова који вире из тротоара и пешачких стаза, док са стубова за расвету још виси заштитна тканина.

Један од пролазника, грађевинац Стефан Ђорђевић, рекао је за РСЕ да је разочаран стањем на централном градском тргу.

„На жалост, једно обично ругло. Апсолутно нема амбијентални ни било какав други смисао. Чини се да је рађено на брзину, неквалитетно и непрофесионално. Као да су хтели да га направе за једну ноћ, да траје један викенд, и то је то. Тотални промашај“, сматра Ђорђевић.

Инжењер електротехнике Љиљана Рашић, која живи у близини Славије, изненађена је оним што види.

„Можда су радови изведени неквалитетно, ја се баш не разумем, нисам грађевинац. Ово се извитоперило, већ отпало после месец дана, људи моји, то је да не верујеш…. Сам плато делује пусто и нехумано, као бачено ту. Нема зеленила, макар травице мало да су посадили. Кад на лето упече сунце, кад звизне звезда одозго, нема шансе да неко прође овуда, а камо ли да седне“, каже Рашић.

Како се може видети на лицу места, овај плато, планиран као урбанистичка целина са новом светлећом музичком фонтаном на Славији, коју су становници Београда платили милион и осамсто хиљада евра, данас је пун прљавштине, прашине и смећа. Тренутно радника нема, не изводе се никакви радови, а пешаци њим ретко пролазе. Дах живота му дају једино сасушене биљке у малом простору за зеленило.

Студент Данило Савић верује да све има везе са политиком.

„Као што се види, радови у Београду престали су после избора. Комплетна Славија више ни на шта не личи. Плато ме асоцира на филм ’Сабирни центар’, прилично је сив и руиниран. У граду се ради једино када су избори у току“, сматра Савић.

Пензионерки Мири Тимотијевић допадају се промене на тргу.

„На први поглед је фино. Свиђа ми се што више нема оних киоска и баракица. Али све живо није завршено. Сад, не знам да ли за то треба још времена… Мени то смета, али ми и не смета јер ја не живим овде. Тамо сам у Немачкој, код Франкфурта.

​На овом платоу, како је предвиђено пројектом, требало би да стоји споменик Димитрију Туцовићу који је измештен са кружног тока на тргу због постављања фонтане. Половином фебруара надлежни у Граду накнадно су саопштили да би комплетни радови на Славији требало да буду готови до краја јесени.

РСЕ

фото: Весна Анђић,РФЕ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Видовдански крсни ход – Београд 2020. (видео)

5 (5) Видовдански крсни ход у Београду лета Господњег 2020.   Београд, Видовдански крсни ход. …

Екстремно мала излазност у Београду!

5 (17) Како Директно.рс сазнаје, до 14 сати је забележена најмања излазност на биралишта у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *