Нови притисак миграната на српску границу

0
(0)

Мађарска је од почетка ове недеље додатно пооштрила систем квота за легалан пријем избеглица.

Уместо десет људи дневно, колико су до почетка ове недеље примали, од понедељка преко границе нашег суседа дозвољен је улаз само за две особе, сазнаје Данас.

Гордан Пауновић, активиста Инфо Парка, центра за подршку избеглицама, потврдио је да су мађарске власти ограничиле пријем избеглица.

– Од понедељка, мађарске власти дозвољавају улазак само једне особе на граничном прелазу Хоргош и једне на прелазу Келебије. Међутим, није најјасније да ли се ради о привременом решењу или видимо настанак тренда. Једна верзија догађаја каже да су Мађари у јануару већ испунили квоту за пријем избеглица и да ће онда од фебруара почети поново да примају десет људи – наводи Пауновић.

С друге стране, додаје он, Мађарској предстоје избори и постоји могућност да је ово део предизборне стратегије премијера Виктора Орбана.

– Могуће је да Орбан овим потезом планира да на граничним прелазима дође до некаквих инцидената, како би их експлоатисао код бирачког тела – истиче Пауновић и наглашава да су ове верзије и даље недоказиве.

Према његовим речима, овакав потез мађарских власти ће највише да утиче на психолошко стање избеглица у Србији, које је, како додаје, ионако било лоше.

– Већ имамо прилике да видимо појединачне насилне инциденте у прихватним центрима, а било је и покушаја самоубиства. Затварање границе ће додатно погоршати ситуацију – каже Пауновић. Он истиче ће потез Мађарске у потпуности избацити миграторни ток ван система.

– У прихватним центрима седе људи од којих неки и више од годину дана чекају да легално пређу границу. Када сазнају да ће се време на прелазак додатно продужити, постоји велика вероватноћа да ће највећи број њих напустити прихватне центре и окренути се кријумчарима. Очекујем нагло повећање броја људи ван система. Не могу да искључим и да ће опет доћи до хаоса на граници – наводи Пауновић.

Повећано окретање кријумчарима као одговор на заоштравање система квота очекује и Радош Ђуровић, директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

– И раније је број људи који је легално прелазио мађарску границу био безнадежно мали у поређењу са бројем избеглица који се налази у Србији. Никада то није био главни канал за одлазак. Додатан проблем је што и одређен број људи који је легално прешао границу, бива илегално депортован назад. Тај систем квота никада није давао жељене резултате, а сада је то и формализовано – каже Ђуровић.

Једино питање је, према његовим речима, како ће Србија реаговати на илегалне депортације из Мађарске.

– Отворено је да ли ће Србија негирати да се то догађа или ће можда и сама да посегне за илегалним депортацијама? Политичари би морали да скрену пажњу регионалне јавности да се то дешава – истиче Ђуровић.

Комесаријат: Не очекујемо повећање броја избеглица
О рестриктивном режиму мађарских власти, обавештени су и у Комесаријату за избеглице. Како су нам рекли, они немају ингеренције да утичу на такве одлуке, а што се њих тиче спремни су за евентуално повећање броја избеглица. „У овом тренутку, у прихватним центрима се налази око четири хиљаде избеглица, а наши смештајни капацитети могу да приме шест хиљада људи. Међутим, не очекујемо драматично повећање броја избеглица због одлуке Мађарске да смањи пропусност граница“, рекли су нам у Комесаријату за избеглице.

Ђорђевић са Хочеваром, похвале за Каритас
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром о наставку сарадње и плановима министарства у 2018. години, саопштено је из Министарства за рад.“Несебична помоћ и ангажовање надбискупа Хочевара и организације „Каритас“ помогла је да мигрантска криза у Србији прође у најбољем светлу. То је веома битно за све грађане наше земље, али и за грађане ЕУ“, оценио је Ђорђевић. Д. Д.

В. Јеремић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чубриловић: Проблем миграната је требало решавати као Мађарска

5 (2) * Председник народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: „Наш став је да мигранти не …

ВУЧИЋ СВЕ ПРИМА БиХ протерала у Србију 27 миграната

5 (5) Босна и Херцеговина протерала је данас у Србију 27 страних држављана, који су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *